Er skruen slitt?

Fortvil ikke - du får den nok ut

Av ByggeBolig
15. august 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180815090528809.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180815090528809.jpg
0
En av fordelene med å bruke skruer kontra spiker, er at det er enkelt å få ut skruene igjen om behovet skulle melde seg. Dessverre er det ikke alltid så enkelt å få det til, og synderen er gjerne at sporene i skruehodet er så slitt av bitsen i drillen ikke får tak og bare spinner rundt.  
Det finnes heldigvis noen metoder du kan benytte deg av: 

  • Prøv med en helt vanlig skrutrekker. Den nok naturlig nok går mye langsommere rundt enn en drill og dermed er det enklere å få skrudd ut skruen hvis den får tak. Med en drill vil du fort gjøre vondt verre. For bedre gripeevne og friksjon kan du prøve å legge en strikk mellom skrutrekkeren og skruehodet. 
  • Om skruen stikker litt opp, kan du bruke en tang. Selv om skruehodet er rundt og glatt, kan det godt hende du får godt nok tak på denne måten. 
  • Bruk en vinkelsliper til å skjære et spor som du kan sette en flat skrutrekker i og skru ut.  
Får du det ikke til med noen av disse metodene, finnes det heldigvis skrueuttrekkere som er beregnet for jobben. De ser ganske enkelt ut som litt lange bits du monterer på drillen. På tuppen av skrueuttrekkeren sitter det en spiss med såkalte links gjenger, altså gjenger som går motsatt vei enn det som er normalt. 
Når du setter drillen i revers, altså skrur mot venstre, vil gjengene gjøre at uttrekkeren borer seg fast i skruen og trekker den ut. Det kan hende du først må bore et hull i skruen for at uttrekkeren skal bite seg fast. Enkelte uttrekkere har en borespiss på den ene enden for å gjøre dette. Skal du ha ut en bolt som ikke har spor, må du i alle tilfeller bore et hull først.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også