Foto: Erik Mclean / Unsplash
Foto: Erik Mclean / Unsplash

Minimalt vedlikehold med alu-kledde vinduer

Du vil vel ikke skrape og male vinduer?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

21. januar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

21. januar 2021
Foto: Erik Mclean / Unsplash
Foto: Erik Mclean / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210121120711566.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210121120711427.jpg?maxwidth=2000
erik-mclean-xcWbItTWNTM-unsplash (1).jpg erik-mclean-xcWbItTWNTM-unsplash (1).jpg
0

Trevinduer er det soleklart mest vanlige å se i norske hus og hytter, og er en tradisjonsbærer som med lange røtter tilbake i historien. Likevel er det ikke til å komme unna at alt som er laget av treverk og som skal stå utendørs, har et visst behov for jevnlig vedlikehold. Selv om vinduene dine er laget av aldri så bra treverk og er overflatebehandlet med de beste produktene under kontrollerte forhold på en fabrikk, kommer du altså ikke unna at de må males fra tid til annen.

Går det for lang tid må du trolig frem med malingsskrapen i tillegg. Det er ganske mye jobb og kan være tildels farlig dersom du må jobbe høyt oppe på fasaden. Det kan selvsagt avhjelpes ved å bruke stillas, men det er som kjent heller ikke gratis å kjøpe eller leie.

 Vil du slippe unna hele problemstillingen knyttet til utvendig vedlikehold, er det verdt å merke seg at det finnes det som kalles tre/alu-vinduer. De er i bunn og grunn helt vanlige trevinduer, men på utsiden er de kledd med pulverlakkert aluminium. Dermed tåler de det meste av vær og vind uten at overflaten skades eller forringes. På innsiden får du fremdeles det lune og gode uttrykket som ekte treverk kan tilby.

At denne typen vinduer ikke krever vedlikehold, er nok en egenskap alle setter pris på, men er kanskje spesielt gunstig i områder der vinduene utsettes for saltholdig luft, sjøsprøyt eller generelt røft klima. Tre/alu-vinduer passer til de fleste hus, og det finnes til og med eksempler på bruk i verneverdige boliger der Riks- eller byantikvar har et ord med i laget. I slike tilfeller er ofte aluminiumskledningen behandlet med matt lakk.

Vinduer med aluminiumskledning er noe dyrere å kjøpe enn tradisjonelle trevinduer, men du slipper altså både tidsbruk og kostnader til fremtidig vedlikehold. Dermed er det ofte en  fornuftig investering likevel. 

Det er også en fordel å gå for denne typen vinduer dersom du vil ha forskjellige farger på ut- og innside. Det er nemlig mindre manuelt arbeid forbundet med å male et tre/alu-vindu i to ulike farger enn å male et tradisjonelt trevindu i to ulike farger. Med et tre/alu-vindu kan kledningen pulverlakkeres maskinelt før den monteres på vinduet, og det betyr både tid og penger spart.

2245
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også