115
Foto: 4CastMedia AS
SWITCH SECTION

Mye gjæring og sammenføyinger på terrassen?

Da kan det lønne seg å velge noe annet enn trykkimpregnert

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. juni 2022
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220623075621860.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220623075621860.jpg?maxwidth=900
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
0

Dersom du har planer om bygge terrasse med mye gjæring, tilpasning mot fjell og liknende, kan det være du bør velge noe annet enn impregnerte terrassebord. For selv om de har suveren holdbarhet og er det rimeligste alternativet på markedet, er det et par ulemper med dem.

For det første er det som regel forholdsvis våte når de monteres, og når de tørker kommer de til å krympe en god del. Det betyr at gjæringer og sammenføyninger typisk vil gli fra hverandre over tid. Har du bygget en terrasse og trapper med gjærede hjørner, lagt bordene i fiskebeinsmønster eller liknende, vil du altså få en god del glipper på alle disse stedene når bordene krymper.

Impregnerte terrassebord har også en tendens til å vri og kuve seg. Ofte vil du se at dette har skjedd allerede før du laster dem på hengeren hos byggevarebutikken. Det er derfor klokt å være nøye når du plukker ut terrassebord. Sikt langs bordene og sørg for at du får med deg så rette materialer som mulig.

Dersom det går litt tid fra du kommer hjem med materialene til de skal monteres, bør du også være påpasselig med hvordan de lagres slik at du unngår vridning og kuving. Dette vil spare deg for en god del plunder og heft når du skal gjøre monteringen, noe som særlig gjelder i gjæringer og andre sammenføyninger. Det er ikke pent dersom bordet på den ene siden av gjæringen stikker opp.

Det finnes andre alternativer

Dersom du vil unngå en del av utfordringene impregnerte terrassebord byr på, har du flere muligheter. Termotre, kebony, malmfuru og royalimpegnerte materialer er eksempler på trevirke som har gjennomgått behandlinger som forbedrer dimensjonsstabiliteten og som gjør materialene mindre utsatt for vridning, kuving og krymping. Termotre dampes eksempelvis i høye temperaturer, mens royalbehandling innebærer koking i linolje i tillegg til tradisjonell trykkimpregnering.


Det er også en fordel at denne typen materialer som regel leveres ferdig tørket fra fabrikk og ikke kommer til å krympe på samme måte som de trykkimpregnerte vil gjøre. Du er rett og slett mer sikker på at materialene vil holde på den formen de har når du kjøper dem.

Rent økonomisk må du regne med å betale en god del mer for å få disse fordelene, men dersom detaljene teller er det absolutt noe å vurdere. Det er tross alt svært irriterende at den jobben som tok så lang tid å gjøre blir skjemmet av egenskapene ved materialene du bruker.

2428
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også