115
Foto: Shutterstock

Treverk gir bedre inneklima og mindre stress

Naturlige materialer spiller på lag med behovene vi har

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. april 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. april 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220428095932504.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220428095932504.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Tre kalles for et hygroskopisk materiale, som vi si at det både har evne til å ta opp og å gi fra seg fukt. I et hvilket som helst bygg dannes det en god del vanndamp som følge av helt normale aktiviteter, og denne dampen vil treverket trekke til seg og transportere bort. På sett og vis kan vi si at treverket gjør en del av jobben vi normalt bruker et ventilasjonsanlegg til.

Dette bidrar også positivt til energibalansen i bygget. Når solen skinner om dagen brukes mye av solenergien til å tørke ut fukt i trematerialene, og varmen som lagres i treverket leveres tilbake til huset i løpet av natten. På sommeren kan dette gi en svalende effekt ettersom solenergien brukes til å tørke ut fukt i stedet for å øke innetemperaturen.

Ved å legge til rette for det, kan disse effektene utnyttes på en måte som gjør at vi sparer energi, og dermed penger. En viktig forutsetning for å gjøre nytte av effektene er imidlertid at treverket ikke er overflatebehandlet på en måte som tetter porene.

Tre gjør noe med oss

Historisk sett har menneskeheten hatt et nært forhold til naturen, og det ser ut til å påvirke oss den dag i dag. Når vi forholder oss til treverk, gjør det rett og slett noe med oss. Både i skole- og helsesektoren er det gjennomført forskningsprosjekter som viser at treverk har en positiv effekt på konsentrasjon, evne til å takle stress og evnen til å håndtere smerte.

Følelsen av å ta på tre er også noe eget da det har en varm og naturlig overflate. Det er blant annet derfor tregulv føles så gode å gå på. Dette har faktisk blitt studert, og det viser seg at folk heller setter seg på en overflate i tre enn en overflate av metall, plast eller annet dersom de kan velge.

Husk også at treverk har fordelaktige egenskaper med tanke på akustikk. Da det har en viss absorbsjon av lyd vil du får mindre gjenklang enn med mange andre materialer. Ved å bruke spiler i tre, der det er litt luft mellom spilene, oppnås en svært god akustikk-effekt. Spiler egner seg både til bruk på vegger og i himlinger.

2051
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også