Mange blir hekta på chili – på kanten til avhengig. Men chili er ikke chili. Det finnes mange styrkegrader, utseender, smaker og aromaer. Når du ikke lenger bare synes det er sterkt, legger du merke til disse tingene.
Chili er sunt, og inneholder blant annet mye C-vitaminer. Det finnes også en lang liste med kjerringråd som påstår at chili virker preventivt mot sykdommer og positivt for andre ting, og hvis ett av disse rådene stemmer, er det bare å dytte innpå.
Styrken blir gjerne sterkere og sterkere, fordi vi blir tolerante og stadig søker kicket og nye utfordringer. Sterk mat er særlig kjekt på dager hvor man er litt matlei, da et måltid ikke bare blir å spise, men også en utfordring.
De tre typene som Kari og Ola Nordmann er mest vant til, er nok jalapeño, den vanlige, røde chilien på butikken og, for de litt mer gærne, habanero. Mangfoldet av chilityper gjør dyrkingen ekstra spennende.
Chili er enkel å foredle, og du kan kose deg med den hele året – enten du sylter, tørker eller lager chilikrydder.
Velg en chili du vil dyrke – eller flere
Å spise ren, ubehandlet chili er sterkt, den blir mye mildere når du tilbereder den og har den sammen med annen mat. Tenk derfor på dette når du velger hvilke(n) du vil dyrke – kjedelig å ende opp med en du synes er for mild.
Det finnes hundrevis av sorter chili å velge mellom. Styrkegraden på chili rangeres på Scouville-skalaen, og begynner med paprika, som er 0. Jalapeño er på 2 500–8 000, habanero er på 150 000–575 000 og Carolina Reaper er på 2 200 000. Til sammenligning er pepperspray på 2–5 300 000.
Frø
Du finner chilifrø på hagesentre, Internett og i noen blomsterbutikker. Gjerne spør noen om anbefalinger ut ifra det du ønsker. I denne artikkelen anbefales habanero, da den gir maten god smak og er ganske sterk. Habanero er også lett å få tak i.
Dersom du er fornøyd med årets chili, kan du tørke et par stykker, ta ut frøene og så de til neste år.
Slik gror du chili
Start dyrkingen innendørs i potter eller i drivhus. Begynn i januar eller februar – senest i mars. Legg frøet 1 cm ned i jorden (såjord er best, men plantejord kan også brukes). Deretter klapper du jorden og vanner. For å minske sjansen for muggdannelse, kan du drysse på litt vermiculite.
Plant 2 frø i hver potte, og luk tidlig bort den som klarer seg dårligst.
Når planten blir større, kan du flytte potten utendørs eller plante den i jorda med 30–50 cm mellomrom. Men du behøver ikke å gjøre dette – ofte holder det å plante om til en større potte, tilsette mer jord og fortsette i vinduskarmen. Plantene tåler dårlig lange perioder med over 30°C, «heldigvis» opplever vi ikke det så ofte her til lands.
Juni er en fin måned for å sette ut planten, da den helst trenger 15°C eller mer. I starten er det lurt å tilvenne planten for livet utendørs, ved å sette den ut og inn i én ukes tid. Pass også på at den står trygt med tanke på vær og vind.
Vann regelmessig og prøv å vann undenfra. De sterkeste chiliene i verden får som regel mye varme og lite vann.
Lys & varme
Chiliplanten har godt av litt varme før den spirer over jorda. Planten trenger ikke lys før den har kommet opp fra jorda, derfor kan du gjerne sette plantene på baderomsgulvet og skru opp varmekablene til omkring 27°C. Beste spiretemperatur er 24–32°C. Det tar gjerne 1–3 uker før du ser spiren.
Når chiliplanten titter frem fra jorda, tilsetter du lys ved å eksempelvis sette den i vinduskarmen – slik at den ikke trenger å bruke energi på å forsøke å finne lys. Ellers kan de bli unødvendige høye og ranglete. Fremover er den ideelle temperaturen ca. 20°C. Dersom du ikke oppnår perfekt temperatur, gjør det ikke så mye, men gjerne tilsett litt næring etter 2 uker.
Du trenger ikke varmelampe, men det kan være lurt å gi plantene litt ekstra belysning vinterstid. Varmelamper er relativt dyre, og gir (kanskje?) ikke nok effekt til å unnskylde prisen.
Kjøpe plante
Hvis du kjøper en plante som har begynt å vokse og gjerne har noen skudd, bør du gjøre dette senest i april. Vinduskarmen er en fin plass å sette den. Husk å gi den vann, og gjerne roter litt på planten innimellom, slik at hele planten får lys på seg.
Høst ofte
Når chilien er moden, høster du den. Planten får nye frukter så lenge du gjør dette.
Flere sesonger
Du kan ha chili og paprika i flere år, dersom du steller de riktig. Gjerne gi bort noen i gave. Chili gir en unik smak i maten som ingen kan kopiere uten å bruke nøyaktig den chilien du bruker – noe som skal litt til.
Chili og hvitløk
Mange starter «alle» rettene de lager med olje, chili og hvitløk i stekepanna, og tar det derfra. På denne måten får du litt sting og en fantastisk smakskombinasjon. Lukten er også innbydende.
Chili på TV-skjermen
Chili og chilisauser er så populært at de har fått dedikerte programmer og endeløst med innhold på YouTube. I Danmark finnes det en kar som kaller seg Chili Klaus, og han inviterer kjendiser og vanlige folk til å spise de aller sterkeste chiliene fra hele verden – råe, rett i munnen.
I USA lages et YouTube-show som heter Hot Ones (First we feast), hvor verten, Sean Evans, spiser kyllingvinger som er dynka i særdeles sterke chilisauser sammen med de største kjendisene innen film-, musikk- og modellbransjen. De blir spurt om personlige spørsmål mens de sliter med svetten – verten mener gjestene svarer mer ærlig på denne måten.
Begge programmene selger chili-produkter på Internett, og noe kan finnes i butikker. Chili Klaus og Hot Ones har også laget innslag sammen (YouTube-linken over), hvor de spiser verdens sterkeste chili.