Høst og vinter betyr at vi står overfor flere måneder med kulde, fuktighet og nedbør. For å unngå ubehagelige overraskelser er det noen ting du bør gjøre.
Noe av det viktigste er å sjekke tilstanden på taket er bra. Det beste er om du kan komme deg opp på taket for å ta det i nærmere øyensyn. Se særlig etter skader i takstein, på beslag og rundt vinduer. Skader i slike områder kan føre til at det kommer vann inn i konstruksjonen, og dette kan forårsake store skader. Har du shingel på taket er det viktig å se etter rifter eller løs shingel. Har du mye mose på taket, bør du også fjerne dette i samme slengen. I den grad det er mulig å fikse skader du kommer over, bør dette prioriteres før høsten og vinteren setter inn for alvor.
Noe annet du bør sjekke, er takrenner og nedløp. Gjennom året kan det samle seg løv og bøss i takrennene, og dersom det samler seg for mye kan vannføringen bli dårligere. Løv kan også blokkere nedløpene. Begge deler kan føre til at takrennene ikke klarer å ta unna for regnvannet og at de dermed går over sine bredder. Da får du vann på steder du ikke ønsker.
Ta en titt på kledningen
Det neste viktige punktet, er kledningen. Her bør du se etter skader i malingsfilmen, sprekker og liknende. Har du mulighet til å tette sprekkene og flekkmale der du finner skader i malingsfilmen, bør du prioritere dette. Sjekk gjerne også etter fukt- og råteskader som kan ha oppstått. Det er ikke alltid så lett å se med det blotte øyet, men hvis du stikker litt i kledningen med en syl eller skarp kniv vil du fort kjenne hvor treverket gir etter. Dette er særlig aktuelt på steder med mye skygge.
Pass på vannet
Når vinteren kommer, er det alltid fare for at vannrør kan fryse. Det unngår du ved å planlegge litt. Vannrør som går gjennom kalde rom og kjellere bør enten sikres ved at du har på litt varme eller ved å bruke en varmekabel/frostvakt. Vannlåser og sluk i kjellere kan sikres ved å tilsette litt frostvæske.
Når du først er i gang, bør du også stenge av og eventuelt tømme utekrana for vann.
Rydd rundt huset
Vinteren er også høytid for skadedyr som mus og rotter. Musa trenger svært liten plass for å komme seg inn i huset, så det kan være smart å tette alle kriker og kroker som gir den mulighet til å komme inn. Du bør også tenke på renslighet og håndtering av avfall. Matavfallsdunken utenfor huset kan bli et eldorado for musene, så sørg for at den ikke blir overfylt slik at lokket står på gløtt. Er den sprukket, bytt den ut. Du skal heller ikke la avfall ligge og slenge rundt huset, ettersom avfallshauger utgjør utmerkede skjulesteder for skadedyr.