115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Dette bør du vektlegge når du pusser opp

Planlegg godt, velg tiltak som reduserer energibruken og husk inneklimaet

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. oktober 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. oktober 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221014105102859.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221014105102859.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Økte kostnader på både mat, drivstoff, strøm og lån gjør at mange må tenke gjennom hvordan de kan redusere forbruket sitt. Det er mange tiltak som kan settes i verk, og flere av dem handler om å gjøre noe med energibruken i boligen din. Dersom du har planer om å rehabilitere eller pusse opp på en måte som gjør det monner med tanke på energibruk, lønner det seg å tenke smart. I følge Enova er det særlig tre ting du bør tenke på:

  • God planlegging
  • Prioriter tiltak som gjør at huset holder på varmen
  • Tenk på inneklimaet

God planlegging gir et godt sluttresultat

Alle er nok klar over hvor viktig det er å planlegge godt – og å følge planen, dersom du vil ha et godt sluttresultat. Dette gjelder selvsagt også når du skal iverksette tiltak for å redusere energiforbruket i boligen. Utfordringen er imidlertid at de færreste av oss har spesiell innsikt i hvilke problemområder som er de viktigste og hvilke tiltak som gir best effekt. Da kan det være lurt å bruke noen kroner på å leie inn en energirådgiver. Det er en fagperson som kan gjøre en full kartlegging av boligen og gi den et energimerke. I tillegg utarbeider rådgiveren en energiplan som peker på hvilke tiltak du bør gjøre for å redusere energiforbruket.

Prioriter tiltak som gjør at huset holder på varmen

Underlaget fra rådgiveren gir deg et godt grunnlag for å prioritere de tiltakene som faktisk gjør at huset holder bedre på varmen. Forslagene kan eksempelvis dreie seg om å skifte ut vinduer, etterisolere tak, etterisolere yttervegger, skifte ut dører og liknende. Dette er investeringer som gir en umiddelbar og langvarig effekt på energiforbruket, men som også gjør huset mer behagelig å bo i. Med nye vinduer som har 3-lagsglass vil du eksempelvis ikke få kaldras fra vinduene som oppleves som kald trekk langs gulvet.

Husk at en skikkelig jobb med å redusere energibruken også vil gjøre boligen mer verdifull og attraktiv i markedet.


Tenk på inneklimaet

Når du iverksetter etterisoleringstiltak, fører det som regel til at boligen blir tettere. Det vil si at luftomskiftingen, og dermed inneklimaet, ofte blir dårligere. For å unngå dette er det viktig å tenke på ventilasjon. Det gjelder i særdeleshet dersom du etterisolerer ytterveggene og monterer damp- og vindsperre.

Dersom du gjør en større rehabilitering, kan det være mulig å ettermontere et balansert ventilasjonsanlegg. Dette sørger for å skifte ut den forurensede luften med ny luft som er frisk og filtrert. I tillegg fjerner anlegget fukt fra inneluften. Et balansert ventilasjonsanlegg har også en såkalt varmegjennvinner. Den bruker varmen fra den forurensede luften som er på vei ut, til å varme opp den friske luften som er på vei inn. Dermed er det mindre behov for oppvarming av luften som kommer inn, noe du sparer energikostnader.

Er det ikke mulig å få inn tradisjonell balansert ventilasjon, finnes det også det som kalles romventilasjon eller desentral balansert ventilasjon. Dette er enheter som monteres i ytterveggene og som krever vesentlig mindre inngrep i bygget.

3058
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også