115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Du kan montere et ildsted selv

Men da er det viktig å følge monteringsanvisningen til punkt og prikke - og får sluttresultatet kontrollert

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. august 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. august 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220819085453181.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220819085453181.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Gjennom sommeren 2022 har forhandlere av ildsteder merket stor pågang av kunder som ønsker å kjøpe ny peis eller ovn. Grunnen er selvsagt de skyhøye strømprisene og et ønske om å redusere oppvarmingskostnadene ved å fyre med ved.

Er du en av dem som har kjøpt eller vurderer å kjøpe et nytt ildsted, er det et par ting du bør vite om. For det første at du faktisk har lov til å montere ildstedet selv. Det stilles nemlig ingen formelle kompetansekrav til den som skal montere et ildsted. Gjør du det selv må du imidlertid sende melding til brann-/feiervesen, i tillegg til at du må få en fagperson til å kontrollere ildstedet før du kan fyre. Brannvesenet skal alltid ha kopi av kontrollerklæringen som utstedes. Velger du å bruke en profesjonell montør utføres kontrollen samtidig som monteringen, og du kan bruke ildstedet samme dag.

Hvis du har planer om å gjøre monteringen på egenhånd, er det dessuten svært viktig at selve monteringen gjøre akkurat slik produsenten anviser i monteringsanvisningen. Her finner du blant annet viktig informasjon hvilke avstander til brennbart materiale som gjelder, hvor stor gulvplate du må ha foran ovnen, hvordan røykrøret skal monteres osv. Alle disse punktene er like viktige og må utføres på korrekt måte for at sluttresultatet skal bli sikkert og for at produktgarantien på ildstedet skal gjelde.

Tenk på skorsteinen

En annen faktor du må ta hensyn til, handler om skorsteinen. Det er nemlig viktig at ildsted og skorstein passer sammen. En åpen peis krever eksempelvis mer luft enn en liten ovn. Om forholdet mellom ildsted og skorstein ikke er riktig, kan du oppleve økt vedforbruk, mer soting og dårligere trekk. Er du usikker på dette kan det lønne seg å sjekke med fagfolk.

Er skorsteinen gammel kan det også lønne seg å sjekke tilstanden generelt. Gamle skorsteiner kan ha sprekker eller andre skader som gjør at det er nødvendig å rehabilitere den, eksempelvis ved å senke ned et foringsrør i stål.

PS! Husk at store ildsteder ofte veier svært mye - flere hundre kilos vekt er ikke unormalt. I noen tilfeller er det derfor behov for å forsterke gulvkonstruksjonen der den skal stå.

2172
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også