Hvitløk er en allsidig ingrediens som kan brukes i en rekke retter. Den er også kjent for sine helsemessige fordeler, så å dyrke din egen er en fin måte å få den ferskeste og mest næringsrike hvitløken som mulig. Å dyrke hvitløk er enkelt og med bare litt innsats kan du ha en kontinuerlig tilførsel av fersk hvitløk til bruk i matlagingen.
Hvitløk er medlem av løkfamilien, og allium sativum er dets vitenskapelige navn. Den er hjemmehørende i Sentral-Asia og har blitt brukt som både mat og medisin i tusenvis av år. Den er kjent for å øke immunforsvaret og har mange andre helsemessige fordeler.
Spar penger
Butikkjøpt hvitløk kan være ganske dyrt, men hvitløk som du dyrker selv er veldig rimelig. Når du begynner å dyrke hvitløk, vil du aldri gå tilbake til butikkjøpt hvitløk. Smaken av fersk hvitløk er uslåelig. I tillegg kan du være stolt av å vite at du har dyrket den selv.
Slik gjør du det
Hvis du ønsker hvitløk i hagen din, er det et par ting du trenger å vite. For det første vokser hvitløk best i veldrenert jord hvor det er mye sol. Du må også vanne hvitløken regelmessig og gjødsle den med noen få ukers mellomrom.
Plant hvert fedd med 10–12 cm mellomrom og 30 cm mellom hver rad. På denne måten får du omkring 30 fedd per kvadratmeter.
Plant hvitløksfeddet dobbelt så dypt ned i jorden som høyden til hvitløksfeddet – ofte er feddet 2 cm høyt, og da planter du den 4 cm under jorda. Husk å plante slik at den spisse enden peker oppover.
Du burde plante hvitløken på høsten, gjerne rett før frosten kommer, slik at løken får etablert et rotsystem før vinteren. Når bladene visner, er den moden og klar for innhøsting – normalt i slutten av juli.