115

Kuppe bolig: fordeler og risiko

Se hva boligkupping innebærer, hvordan det fungerer og hva som kan gå galt.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

22. september 2023
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230922100821354.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230922100715488.jpg?maxwidth=900
0

Ved eiendomssalg kan begrepet "kuppe bolig" ofte dukke opp som en kontroversiell praksis. Å kuppe bolig kan både være en risikabel strategi og en mulig vei til å sikre drømmeboligen før andre potensielle kjøpere får en sjanse. 

Hva er boligkupping?

Boligkupping skjer når en avtale inngås mellom en kjøper og en selger før andre potensielle kjøpere har fått avgitt sine bud. Dette betyr at andre interesserte kjøpere ikke får muligheten til å gi sine bud før avtalen er gjort. 

Praksisen med boligkupping blir ofte sett i perioder med høy etterspørsel etter boliger når tilbudet er begrenset. Dette er spesielt vanlig i attraktive bynære områder eller for boliger som sjelden er tilgjengelige.

Risiko for kjøper og selger

Det er viktig å forstå at boligkupping innebærer risiko, både for kjøper og selger, og kan nesten ses på som et veddemål mot markedet – du kan tjene eller tape på det.

Kjøperens risiko:

  • Å betale mer enn markedspris for boligen er en vanlig risiko. Kjøperen har ingen anelse om hva andre potensielle budgivere ville ha tilbudt i en budrunde.
  • Kjøperen risikerer å handle på impuls uten å gjennomføre grundig markedsundersøkelse. Dette kan føre til økonomisk tap.

Selgerens risiko:

  • Selgeren får aldri vite om han eller hun ville ha fått en høyere pris på en felles budrunde. Å akseptere et tidlig bud kan bety å gå glipp av andre potensielle kjøpere.
  • Det er en mulighet for at selgeren kan motta et lavere bud enn hva andre interesserte kjøpere ville ha tilbudt.

Hvordan foregår en kupping av bolig før visning?

Boligkupping kan skje på to måter: før boligen er offisielt lagt ut for salg eller når boligen allerede er annonsert og visningen nærmer seg.

  • Når boligen ikke er offisielt annonsert, kontakter en potensiell kjøper selgeren direkte etter å ha besøkt boligen på privat visning eller forhåndsvisning.
  • Kjøperen gir selgeren et skriftlig bud før visningen, gjerne på SMS. Dette budet har vanligvis en kort akseptfrist, og regelen om at budet skal være gyldig til klokken 12 dagen etter siste annonserte visning gjelder ikke.

For å øke sjansen for at selgeren aksepterer budet, bør kjøperen ofte tilby en pris som overstiger prisantydningen med 10–15 % og være fleksibel med overtakelsesdatoen. 

Hvordan unngå å betale alt for mye?

For å unngå å overbetale når du skal kuppe en bolig, er det viktig å gjøre grundig research i området der boligen ligger. Bruk online-tjenester som Finn.no eller Hjemla.no for å få oversikt over tidligere eiendomssalg og prisantydninger i området. 

Sett en grense for hva du er villig til å betale, og ikke la deg bli trukket inn i en budkamp med selgeren som kan føre til overbetaling.

Lykke til!

2733
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også