Når kulda biter og strømprisene er høye, er fyring med ved en kjærkommen måte å spare penger på. Hva gjør du da når haugen med ved som skulle holde hele vinteren, begynner å bli slunken allerede midtveis i fyringssesongen og lokale forhandlere ikke har mer ved på lager?
Da skal du se etter ferdig tørket ved på rot – eller tørrgran som det ofte kalles. Dette er grantrær som er døde, men som fremdeles står på sin vante plass i skogen. Etter tørkesommeren i 2018 var det mange grantrær som ikke klarte seg, og nå står de egentlig bare og venter på å bli hugget opp til fyringsved. Men kan du egentlig felle, dele opp, kløyve og legge kubbene rett i ovnen uten videre?
Ulikt fuktighetsinnhold i ulike deler av stokken
Svaret på dette vil avhenge av hvilken del av trestokken det er snakk om. Ifølge Nibio, som har gjort vitenskapelige undersøkelser av dette, er rotstokken ofte såpass tørr at den kan brennes uten videre. Nibios undersøkelse viste at rotstokken holdt en gjennomsnittlig fuktighet på 23,5 prosent og Ifølge Norsk Standard skal fyringsved i klasse 2 og 3 ha fuktighet under 25 prosent.
I toppen av stokken viste imidlertid undersøkelsene at treverket er noe fuktigere, og her ble det målt nesten 28 % fuktighet i snitt. Det betyr med andre ord at treverk fra toppen av trærne må tørke noe før de kan brukes som fyringsved. Dette gjaldt trær som hadde dødd i 2019. Trær som døde i 2021 hadde høyere fuktighetsinnhold og krever enda mer tørking før de er klare for fyring. Det er med andre ord viktig å bruke en fuktighetsmåler for å sjekke hvilke kubber som du kan slenge i ovnen og hvilke du bør legge til side for tørking.
Hvor kan du hogge tørrgran?
De færreste har tørrgran, eller trær i det hele tatt, som kan hogges på egen tomt. Det betyr ikke at det er umulig å få det til, men du må være villig til å plukke opp telefonen og ta kontakt med grunneiere i nærheten. Mange grunneiere vil trolig sette pris på å få hjelp til å rydde unna død skog, og er du litt heldig trenger du ikke en gang å betale for det.