Top down-bål tar sakte, men sikkert fyr og sørger for en gradvis økning i trekk og røykutvikling. Du unngår også utslipp av gasser og partikler, fordi flammene blir så heftige at de brennes opp. I tillegg sikrer du bedre lufttilførsel og får de første kubbene til å vare lenger enn ved å benytte Bottom up-metoden.
Top down-metoden
Start med å legge inn to–tre store, tørre vedkubber i ovnen. Deretter legger du et lag med opptenningsved på toppen av kubbene – la det være omkring én centimeter mellomrom mellom hver flis, slik at det blir god luftsirkulasjon (opptenningsved er pinner, fliser eller små-kubber med +/- 3 centimeters tykkelse). Legg deretter et par opptenningsbriketter oppå opptenningsveden. Pass på at alle ventilene er lukket opp, så det blir god trekk, og tenn på opptenningsbrikettene. Ha døra på gløtt i 5–15 minutter før du lukker den, slik at bålet får litt ekstra oksygen i starten og tar ordentlig fyr.
Husk at dersom kjøkkenvifta eller ventilasjonsanlegget er påskrudd, så reduseres trekken i pipa. Hvis hytta eller huset er svært godt isolert, kan det være lurt å åpne et vindu for å lage trekk.
Unngå kald eller våt ved – sjekk at den er tørr
Om veden lagres utendørs på vinteren, fryser vannet inni trekubbene til is. Og is på bålet fungerer ganske dårlig. Veden skal generelt ikke holde -10 °C eller lavere temperatur, ta derfor veden inn i varmen dagen før du skal bruke den.
Tørr ved har sprekker og veier lite. Dersom du slår to tørre kubber mot hverandre, hører du en klang-lyd. Men hvis du fremdeles er i tvil om veden er tørr, smør noen Zalo-dråper på den ene kubbe-enden og blås inn i den andre. Om kubben er tørr, kommer det luft igjennom til den andre siden og såpen vil skumme.
Vanligvis inneholder tørr ved 15–18 % fuktighet / 1,5–1,8 dl vann per kilo. Hvis du bruker ved med mer enn 20 % fuktighet, blir partikkel- og sotutslippene 10–30 ganger større enn ved tørr ved. Soten legger seg både i pipa og på ovnens vinduer.