115
Foto: Shutterstock

Svært få har planer å om energieffektivisere

Men om få år kan det hende du blir tvunget til å gjøre det

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

22. mars 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

22. mars 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230322104641291.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230322104641291.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Høyere strømpriser burde i utgangspunktet motivere svært mange boligeiere til å gjøre en innsats for å redusere strømregningene. Det kan i hovedsak oppnås ved å iverksette tiltak som å etterisolere, bytte vinduer og liknende. Likevel er det forsvinnende få som faktisk har gjort noe slikt de par siste årene, og enda færre har planer om å gjøre det i årene som kommer. Det viser data fra Mesterhus sitt Boligkjøperbarometer. Ifølge Mesterhus er de mest utbredte tiltakene ting som å bytte lyspærer og redusere lys og varme i lite brukte rom.

Ser vi på hvor mange som har planer å utføre tiltak som faktisk kan gjøre en forskjell på strømregningen og klimaregnskapet, ser fasiten slik ut:

  • 7 prosent vil bytte ut vinduene
  • 6 prosent vil kjøpe varmepumpe
  • 5 prosent vil etterisolere
  • 4 prosent vil montere sparedusj
  • 1 prosent vil investere i bergvarme
  • 3 prosent vil bruke tidsstyring av ovner
  • 5 prosent vil montere tetningslister

Kostnadene stopper mange

Årsaken til at det skjer så lite, handler ikke om latskap eller vondt i viljen. Det handler om penger, eller snarere mangel på penger. Å etterisolere yttervegger eller bytte ut vinduene i et helt hus, kan nemlig fort koste flere hundre tusen kroner. Det er det langt fra alle som har mulighet til. Kort fortalt – det hjelper ingenting om det er mulig å spare tusenvis av kroner i årene som kommer dersom det ikke finnes penger til å finansiere utbedringene i utgangspunktet. Ifølge Boligkjøperbarometeret, sier 48 % av dem som har behov for større strømsparingstiltak at de vil trenge 50 prosent støtte for å igangsette et tiltak til 500.000 kroner.

Det betyr imidlertid ikke at det er stillstand i planene om å gjøre ting i norske boliger. Undersøkelsen til Mesterhus viser faktisk at boligeiere i Norge har planer om å pusse opp like mye som under pandemien. Det er bare det at visuelle oppgraderinger vektlegges fremfor energieffektivisering. Dette koster selvsagt også mindre enn å gjøre ting som å etterisolere eller å bytte vinduer.

Kravene strammes til

Hvilke oppgraderinger boligeiere velger å gjøre, har alltid vært et spørsmål om lyst og økonomi. I tillegg har lave strømpriser gjort det mulig å fyre mer i stedet for å etterisolere eller å bytte vinduer. At sistnevnte har forandret seg kraftig, har alle fått med seg. Men at det også vil bli stilt krav om hvilke tiltak du må utføre på boligen din, er trolig nytt for mange.

EU forhandler nå om å få detaljene i bygningsdirektivet på plass, og foreløpig vet vi ikke akkurat hvilke konsekvenser det får. Hovedlinjene synes imidlertid ganske klare: en stor andel boligeiere i Norge må forvente å måtte gjøre til dels omfattende bygningsmessige oppgraderinger for å gjøre dem mer energieffektive. Trolig vil kun de som eier de nyeste boligene slippe unna krav om betydelige oppgraderinger. Det kan med andre ord være smart å sette i verk tiltak allerede nå, så slipper du å ta alt på en gang når nye krav trer i kraft.

2966
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også