Når kalenderen har bikket over til august, er det ikke til å komme unna at høsten og vinteren er de neste årstidene som står for døren. Så selv om det kan være noen uker igjen med sommervær, shorts og is, kan det lønne seg å tenke litt gjennom hva hagen krever når temperaturen synker. Gjør du en god jobb de neste par månedene, får du gjerne igjen for det når våren kommer igjen neste år.
Når det gjelder gressklipping, bør du holde på sommerrutinene helt til kalenderen viser oktober. Gresset vokser imidlertid ikke så fort når vi kommer litt utpå høsten, så du kan med fordel heve klippehøyden litt. 5 – 6 cm. høyde på gresset er en passelig lengde i denne årstiden. Klipper du gresset for kort kan du risikere at gresset blir brunt til våren, og du unngår i større grad også utfordringer med ugress, mose og frost.
Har du en gressklipper med bioklipp, som finmaler gresset og lar restene ligge igjen på bakken, får også gresset god næring som hjelper til våren. Det samme gjelder for løv som faller fra trærne. Mange tenker at dette må rakes opp og fjernes, men det kan med fordel ligge. Når det råtner, blir det god næring for gresset. Gressklipperen hjelper også til med å finmale mye av løvet som faller ned. Har du veldig mye løv, kan du samle noe av det sammen og legge det under busker og trær. Det gir både næring og beskytter mot frost.
Plante og beskjære
Høsten kan også være tid for å plante, og da snakker vi om blomsterløk som tulipaner, krokus og ulike typer liljer. Disse bør plantes i løpet av september og oktober. Visste du forresten at du kan forlenge blomstringen om våren ved å legge en del av blomsterløkene opp/ned? Disse blomstrer nemlig senere enn de som ligger riktig vei.
En del trær og hekker kan dessuten gis en stuss om høsten. Det gjelder eksempelvis trær som bjørk, lønn, plomme og kirsebær. Hekker som thuja, hagtorn og barlind kan også trimmes når det er høst.