115
Foto: Shutterstock

3 måter å finne stendere på

Både avansert og svært enkel teknologi kan gjøre nytten

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. mai 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. mai 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220502111946071.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220502111946071.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Du har helt sikkert vært borti følgende utfordring: et eller annet tungt, slik som en TV eller en hylle, skal henges opp på en vegg og du trenger skikkelig feste. Da veggen er dekket med gipsplater eller andre typer plater er det imidlertid ikke mulig å se hvor stenderne i veggen faktisk befinner seg.  Det finnes flere måter å komme seg rundt denne utfordringen på.

Bruk en stendersøker

En stendersøker er egentlig en liten metalldetektor som søker etter metall når du drar den over veggmaterialet. Når den finner metall, vil den typisk blinke eller gi fra seg et lydsignal. Logikken er svært enkel; gipsplater og andre typer plater er som regel festet til stenderverket med skruer som gir magnetisk utslag. Finner du en skrue, har du også funnet en stender.

Bruk knokene og tommestokken

En stendersøker koster imidlertid noen kroner, og det er ikke sikkert du er interessert i å betale for det dersom du kun trenger å finne et par stendere. Med knokene dine og en tommestokk kan du derimot være din egen stendersøker. Det du gjør, er å dunke litt på veggen med knokene dine. Der det er tomrom vil du høre en hul lyd, men når du dunker der det finnes en stender vil lyden være mye tettere.

Når du har funnet én stender kan du utnytte det faktum at de fleste vegger er bygget med 60 cm fra midten av én stender til midten av den neste (CC60). Dermed kan du ganske enkelt måle 60 cm fra stenderen du har funnet for å finne neste. Ulempen med denne metoden er at det kan være litt vanskelig å finne midten av stenderen. Det kan ha mye å si når du skal henge opp tunge gjenstander. Skrur du helt på kanten av stenderen risikerer du nemlig svakere innfesting.

Bruk sterke magneter

Kjøper du deg noen sterke magneter, gjør du jobben enklere for deg selv. Disse bruker du egentlig på samme måte som en stendersøker, som vil si at du skal føre dem over veggen. Når du finner en skrue, vil magneten stoppe opp og henge fast. Ettersom platene normalt skrus i eller svært nære stenderens midtpunkt, sikrer denne metoden i større grad at du finner midten av stenderen.

PS! Husk at stikkontakter og brytere kan hjelpe deg. I de fleste tilfeller er nemlig innmaten til stikk og brytere montert i bokser som er festet til en stender. Det eneste som er litt vanskelig å vite, er hvorvidt boksen er festet på høyre eller venstre side av stenderen. Uansett kan du få en viss pekepinn ved å ta utgangspunkt i stikk og brytere. Det vil for eksempel hjelpe deg å være mer treffsikker med de andre metodene som er nevnt i denne artikkelen.

2556
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også