115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

4 tips når du skal ha nye gulvlister

Type something

Mål veggene, bruk riktig sag, fest dem godt og skjul ujevnhetene

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. juli 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

6. juli 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220706104032176.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220706104032176.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Mål veggene før du handler

Du bør alltid måle veggene før du handler gulvlister. Da vet du hvor mye du skal handle og hvordan lengdene passer inn. Etter at du har handlet, er det også viktig å måle på riktig måte i forbindelse med kappingen av listene. Husk at baksiden av listen alltid skal være lik veggens lengde – derfor skal du alltid måle og merke på baksiden av listen. Det lønner seg å bruke en tynn/skarp blyant når du merker ettersom det gir mest mulig nøyaktig sluttresultat.


Kutt listene til riktig størrelse med en kapp- og gjærsag

En kapp- og gjærsag er det beste verktøyet for denne når du skal kappe lister. Den gir rene, presise kutt og kan enkelt justeres til ønsket gjæringsvinkel. Et annet alternativ, særlig dersom du ikke skal kappe så mange lister, er å bruke en håndsag i kombinasjon med en gjærekasse. For best mulig sluttresultat bør du bruke en ryggsag da den har et stivt blad som ikke vandrer når du sager.

Fest dem med dykkerpistol

Det mest effektive er å bruke en dykkerpistol når listene skal festes. Du kan både bruke 16- og 18GA-dykkertpistol. Forskjellen på de to er at 16GA bruker dykkerspiker med tråddiameter på 1,6 mm, mens 18GA bruker dykkertspiker med tråddiameter på 1,2 mm. Husk også at lengden på spikerne skal være tre ganger tykkelsen av det du skal feste.

Har du ikke spikerpistol og ikke montere store mengder lister, kan du også bruke hammer og dykkertspiker. Vær i så fall forsiktig slik at du ikke lager merker i listene med hammeren.

Er veggen laget av mur, bør du forbore og bruke egnede plugger/skruer for å få tilstrekkelig feste.

Siste finish med fugemasse.

Det er ikke så uvanlig at listene ikke møtes 100 % i hjørnene, eller du ser noen glipper mellom listene og veggene. At listene ikke møtes helt i hjørnene kan både skyldes at du har målt eller kappet feil, eller at veggene ikke står 90 grader på hverandre. Glipper mellom listverk og vegg skyldes ofte at veggen er litt ujevn. I begge tilfeller kan du skjule dette ved å bruke litt akrylfugemasse for å få en pen finish.

2069
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også