115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

5 tips når du skal legge gulvspon

Med litt nøyaktiget går jobben enda enklere

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. oktober 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. oktober 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211015085224491.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211015085224491.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Legg første raden rett

En feil mange gjør er å montere den første raden med plater skjevt. Da vil du kunne oppleve at de neste radene med plater blir vanskelig å drive helt sammen og at du får glipper i både lang- og kortkantskjøter. For å sikre at den første raden ligger rett kan du spenne opp en hyssing over hele rommet eller slå en strek med krittsnor. Følger du hyssingen eller krittsnoren når første rad monteres, er du sikker på at den blir rett og fin.

Monter platene riktig vei

Korrekt montering av sponplater innebærer at platene må legges med riktig kant i den retningen monteringen skal fortsette. Her er det fort gjort å gjøre feil hvis du ikke følger med. En grei huskeregel for å legge platene med riktig kant ut, er at den utstikkende leppen på noten skal vende i monteringsretningen. Det vil si at neste plate skyves inn over leppen, og ikke under.


Lim i riktig rekkefølge

Det går mye lim når du jobber med gulvsponplater og det kan bli ganske mye søl dersom du ikke limer i riktig rekkefølge. Det beste er å starte med å legge lim i noten på platene som allerede er montert. Deretter påfører du lim på bjelkene og legger platen som monteres ned på bjelkelaget. Til sist legger du lim i fjæren på platen som skal monteres og skyver den på plass.


Bruk slagkloss for å drive platene sammen           

Hvis du har sett videoer av snekkere som legger gulvspon, er det fort gjort å tro at platene drives enkelt sammen og at skjøtene blir perfekte nesten uten videre. Mange opplever at det ikke er fullt så enkelt. Det er ofte behov for ganske mye kraft for å drive platene sammen, og det kan absolutt lønne seg å ha en slagkloss tilgjengelig. Den bør helst være ganske bred slik at du fordeler kraften fra slaget på en større flate – ellers risikerer du å slå platekanten i stykker.  

Ikke stol på øyemålet når du skrur

En typisk ting som kan skje når du skrur fast sponplater, er at du ikke treffer bjelkene, men skrur ned i tomrommet under platene. I en del tilfeller kan det være ganske vanskelig å få skrudd dem ut igjen da den gjengede delen av skruen ofte har gått helt gjennom platen. For å unngå dette kan du bruke en rettholt som er lenger enn bredden av platen, slik at du kan bruke den til å lage en markering av hvor bjelken faktisk befinner seg.

2280
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også