60 cm. mellom benk og overskap?

Det er det du som bestemmer

Av ByggeBolig
19. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181219122227951.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181219122227951.jpg?maxwidth=2000
0

Når du skal montere et nytt kjøkken leser du forhåpentligvis monteringsanvisningen for å finne ut hvordan det skal gjøres. Da vil du sannsynligvis finne ut at avstanden mellom benkeskapene og overskapene skal være 60 cm.

Selv om dette er et mål som passer for de fleste, trenger du ikke nødvendigvis å forholde deg til det som en fasit. Det er ditt kjøkken og det er dine behov og preferanser som avgjør hva som passer best.

Ser vi estetisk på det, er det gjerne slik at stor avstand mellom benk og overskap gir et mer luftig inntrykk og utnytter høyden i rommet på en bedre måte, mens mindre avstand gir et mer kompakt uttrykk. Det ene er ikke nødvendigvis bedre enn det andre, men avhenger av rommets størrelse, utforming, takhøyde osv.

Samtidig kommer vi ikke unna at brukerne av kjøkkenet har mye å si. For de høyreiste blant oss kan for liten avstand mellom benk og overskap fort gi en opplevelse av at overskapene står i veien. Ikke nødvendigvis på den måten at dere dunker borti dem, for de er jo tross alt en del grunnere enn benkeskapene. Det handler snarere om at overskapene kan skygge for oversikten over kjøkkenbenken når dere lager mat. Det kan tale for en høyere plassering enn anbefalt i monteringsanvisningen.

På den andre siden kan det være fornuftig å plassere overskapene lavere enn anbefalt dersom brukerne av kjøkkenet er lave av vekst. I praksis vil det ofte bli et kompromiss ettersom mange husholdninger består av en blanding av høyreiste og kortere personer. Det kan være lurt å besøke noen kjøkkenutstillinger for å finne ut hva som passer best før dere tar valget.

For å slippe hele problemstillingen kan det dessuten være grunn til å vurdere å droppe overskapene i det hele tatt. Det er stadig flere som velger dette da det både gir et mer luftig kjøkken og bedre oversikt.

1842
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også