SWITCH SECTION

Allverdens prosjekter med hobbyplater

De fås i mange størrelser og kan brukes til mye rart

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. august 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

27. august 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200827153711403.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200827153711028.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_286767467.jpg
0

Du har helt sikkert både sett og hørt om hobbyplater eller hylleplater, men det har kanskje ikke gått helt opp for deg at de kan brukes til utrolig mye forskjellig. De er nemlig utrolig anvendelige, og egner seg for mange prosjekter.

Grunnen til at de er så anvendelige, ligger i at de finnes i en hel masse størrelser. De minste er gjerne så små som 80 x 12 cm., mens de største er på hele 240 x 60 cm. Som regel er tykkelsen 18 mm., men du får dem også i 27 og 15 mm. Hobbyplater lages ved å lime sammen smale furustaver, og det er derfor de kan lages vesentlig bredere enn vanlige planker/bord. De bearbeides og overflatebehandles på akkurat samme måte som annet treverk til innvendig bruk.

Hva kan de brukes til?

Den enkleste bruken av hobbyplater, er å lage enkle hyller. Kjøper du deg noen enkle hylleknekter og skruer tar det ikke lange tiden å montere praktiske hyller i boden eller garderoben. Du kan selvsagt også bruke dem i stuen eller på soverommet, men da vil vi anbefale noen litt mer forseggjorte knekter. Det finnes mange typer knekter laget i ulike materialer og med ulike utforminger.

Du kan også gjøre mer avanserte prosjekter med platene, for eksempel bygge en bokhylle eller TV-benk. Da du får dem i så mange forskjellige størrelser kan du sannsynligvis klare deg uten å måtte kappe dem i bredden, men bare bruke dem som de er. Det klarer du ikke hvis du bygger med for eksempel kryssfiner eller MDF, der du som regel må frem med sirkel- eller dykksag for å dele opp breddene du trenger.

Du kan dessuten lage oppbevaringsbokser eller kasser. Finn plater i ønsket bredde, kapp dem i riktig lengde og fest dem sammen i hjørnene. Så lager du et lokk som festes med hengsler. Verre er det faktisk ikke. Dropper du lokket kan du henge boksene på veggen og bruke dem som små hyller.

Eller - hva med en sittebenk under et vindu, et skostativ eller egenproduserte utforinger til dører og vinduer? Med litt fantasi og et lite utvalg verktøy får du det til mye med hobbyplater. Faktisk kan du klare å lage utforinger til en hel dør fra én plate som kun koster deg noen få hundrelapper. Det kan du lese mer om her.

2164
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også