Foto: Le Creuset / Unsplash
SWITCH SECTION

Benkeplate i kompositt

Det beste av to verdener?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

18. februar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

18. februar 2021
Foto: Le Creuset / Unsplash
Foto: Le Creuset / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210218114028491.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210218114028351.jpg?maxwidth=2000
le-creuset-04rqqMN_x7Q-unsplash (1).jpg le-creuset-04rqqMN_x7Q-unsplash (1).jpg
0

Benkeplater i komposittmaterialer har blitt svært populære i norske boliger de siste årene. I denne artikkelen ser vi litt nærmere på hva slike benkeplater er laget av og hvilke egenskaper de har som gjør dem til et godt valg på kjøkkenet.

Selve ordet kompositt høres avansert og komplisert ut, men det betyr i grunnen bare at materialer er blandet sammen. I komposittstein brukes i hovedsak ulike typer knust stein, ofte kalt steinmel, sammen med kraftige midler som binder steinmelet sammen. Komposittmaterialet Silestone består eksempelvis av mer enn 90 % naturlig kvarts.

Fordelene med komposittplater er flere. Ettersom det er et bearbeidet produkt som lages med steinmel og bindemidler, og ikke noe som hentes fra et steinbrudd, kan platene skreddersys på de fleste tenkelige måter. Du er ganske enkelt ikke avhengig av et stort nok stykke naturlig stein for å oppnå den formen og størrelsen du trenger.

Det er heller ikke noen fare for at det finnes skjulte sprekker eller andre typer feil i en benkeplate av kompositt, slik du faktisk kan oppleve med naturstein. Dessuten finnes komposittplater i en rekke ulike farger og byr derfor på større valgfrihet enn naturstein. At de finnes i tykkelser helt ned i 12 mm., er også viktig for mange, da det bidrar til et moderne og minimalistisk uttrykk.  Dermed får du egentlig det beste av steinen på den ene siden, og det beste fra maskinell bearbeiding på den andre siden.

Kompositt har også noen egenskaper som gjør dem svært godt egnet på et kjøkken. Materialet har nemlig lav porøsitet, som i praksis betyr at de nærmest ikke suger til seg fuktighet. Det er en stor fordel på et kjøkken, der det både søles fett, olje og andre stoffer som kan etterlate flekker i andre typer materiale. Dessuten bidrar den lave porøsiteten til at komposittstein er et godt valg rent hygienisk. Bakterier får ikke noe særlig fotfeste, og det er enkelt å gjøre rent.

Selve rengjøringen av en benkeplate i kompositt kan stort sett gjøres med en fuktig klut, og eventuelt litt mildt rengjøringsmiddel hvis du vil. Det finnes også spesielle rengjøringsprodukter for komposittstein, som blant annet gir benkeplaten litt ekstra glans. Rengjøringsmidler som har en pH-verdi over 12, skal ikke brukes på kompositt. Eksempler på slike midler er fettfjernere, klorin og ovnsrens.

2346
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også