115

Beskytt parkettgulvet mot snø og vann, ellers kan det bli skadet

Parkettgulvet tåler ikke å være vått over tid. Derfor bør du være oppmerksom på fukt særlig om vinteren og gjøre noen forebyggende tiltak.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

30. januar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240130105907147.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240130105907147.jpg?maxwidth=900
0

Det er fort gjort å få med seg snø og våte sko inn i gangen i vintermånedene. Dersom de våte skoene blir stående på parketten, vil tregulvet mistrives og det kan oppstå svart misfarging. Etter en stund vil også fuktigheten trekke ned i gulvet, og det kan begynne å svelle – selv om gulvet er lakkert. Blir skadene for store, må du bytte ut gulvet. Derfor er det viktig å følge med og være raskt fremme med en tørr klut når det oppstår vannsøl.

Skulle gulvet bli misfarget og begynne å svelle, må du tørke det skikkelig. Deretter kan du forsiktig pusse eller skrape det utsatte området for å få bort misfargingen. Etter dette setter du inn denne sonen med ny overflatebehandling. Hvis du ikke får fjernet misfargingen, må du nok bytte ut bordene.

Dørmatter hjelper mye

For å beskytte gulvet mot uønsket fukt, legg en dørmatte både på innsiden og utsiden av ytterdøra. Du burde også sparke skoene forsiktig i ytterveggen for å få det meste av snøen til å ramle av, og plassere skoene på dørmatta i gangen. Da slipper du å stadig måtte vaske og tørke gulvet, og parketten blir ikke farlig glatt av fuktigheten.  

I tillegg til snø og vann, vil dørmattene redusere grus og sand som dras med inn døra, noe som gir mindre hakk og riper i parketten. 

Rengjøring av parkett

Den beste måten å rengjøre parkett på, er tørr rengjøring. Så bruk støvsugeren og/eller tørrmoppen stadig. Men en gang iblant bør du fylle en bøtte med varmt vann og litt rengjøringsmiddel som er beregnet på parkett (ikke bruk noe som inneholder ammoniakk), og gå over gulvet med en fuktig, oppvridd klut. Dersom du har brukt riktig mengde vann, skal parketten tørke i løpet av ett minutt. 

2048
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også