115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Bruk tomflasker som vanningssystem i ferien

Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for å unngå at plantene dør mens du er borte

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. juli 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. juli 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220708084944084.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220708084944084.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

For mange er våren en tid der det går mye tid, og faktisk en god del penger, på å plante blomster og gjøre det fint i hagen. Når sommeren kommer, skal mange av gårde på ferie, som betyr at planter og blomster blir overlatt til seg selv og er prisgitt at det kommer regn for at de ikke skal tørke og dø.

Denne bekymringen kan du unngå dersom du gjør de riktige forberedelsene, og det handler ikke om å plukke frem telefonen og spørre venner eller bekjente om å ta turen innom for å vanne mens du er borte. Selv om det for all del kan være en god idé.

Med noe så enkelt som noen tomflasker kan du nemlig lage vanningssystemer som sørger for at plantene dine vannes helt automatisk mens du er borte.

Flere muligheter

Den aller enkleste bruken av tomflasker er å fylle dem med vann, bore et lite hull i korken og sette dem opp-ned i jorda. Litt etter litt vil vannet dryppe ut av flasken og gir vann til plantene. Enkelte dropper korken og bruker heller en stofflapp som tres over toppen av flasken og festes med en strikk.

En litt annen tilnærming er å tre inn et lite rør i hullet du borer i korken, for eksempel en pinne fra et q-tips i plast. Røret er såpass trangt at det kun vil dryppe litt vann av gangen, men dette kan også justeres ved å bøye på røret. Du bør prøve deg litt frem for å finne ut hva som er best. Gjør du det på denne måten bør flaska kan henge opp-ned over plantene og ikke stikkes ned i jorda.

Du kan dessuten bruke en hyssing eller taustump for å lage et automatisk vanningssystem med en tomflaske. Slik gjør du det:

  • Sett flasken høyere enn jorda du skal vanne
  • Dytt en god del hyssing eller tau ned i flasken som er fylt med vann
  • Før tau- eller hyssingenden ned til jorda som skal vannes

Deretter vil tauet eller hyssingen suge til seg vann og kapillærkreftene sørger for at vannet føres ned til jorda. Det kan lønne seg å feste tauenden slik at den ikke blåser avgårde.

Felles for alle disse metodene er at de som regel passer best for mindre planter. Det er imidlertid ikke verre enn at du kan lage flere vannere dersom du har behov for å vanne større planter.

PS! Vil du ikke lage dine egne vannere, finnes det også flere varianter å få kjøpt på hagesentre og i andre butikker

2271
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også