SWITCH SECTION

Brune flekker i plenen?

Det fikser du fort

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

21. april 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

21. april 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200423043623076.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200423043623076.jpg?maxwidth=2000
0

Når våren kommer er det mange som kikker ut over plenen og konstaterer at den ikke ser helt frisk ut. Mye av det ordner seg helt på egenhånd så snart veksten kommer i gang, men ser du brune flekker må du også gjøre en innsats selv.

Flekkene kan både skyldes tørke forrige sesong eller det som kalles isbrann. Det vil si at gresset har druknet under is eller vann. Har du anlagt ny plen kan det ganske enkelt skyldes at du sådde for lite eller ujevnt i utgangspunktet.

Fiks opp med reparasjonsfrø

Uansett hva årsaken er, kan du bruke samme fremgangsmåte for å fikse opp i skadene. Det første du bør gjøre er å få bort det døde gresset - bruk gjerne en jernrive for å gjøre dette. Deretter kan du bruke reparasjonsfrø for å så nytt gress. Reparasjonsfrøene spirer fort og gjør at du kan ta i bruk plenen raskere, men du skal vite at veksten er litt grov. Vil du ha en gresstype som vokser litt tettere og jevnere kan du gjerne bruke en finere frøblanding, men da tar det altså litt lenger tid før det spirer.    

Uansett hva slags gressfrø du bruker, er det viktig å rake dem litt ned i jorden. Du bør også rulle over med en plenrulle eller stampe litt med en jernrive slik at det blir god kontakt mellom gressfrøene og jorden.  Hva du gjør avhenger litt av størrelsen på området du skal reparere.

Har du søkk eller dumper der det er brune flekker bør du benytte anledningen til å jevne ut. Det gjør du enkelt ved å fylle søkket eller dumpen med litt jord. Du kan gjerne også blande inn litt sand i jorden.

Den viktige vanningen

Nysådde gressfrø trenger vann for å spire, så i starten må du være påpasselig med vanningen. Du bør imidlertid ikke vanne for kraftig til å begynne med - da risikerer du nemlig å vaske bort frøene.

Generelt er det lurt å vanne ofte, men i små mengder.  Det er dessuten viktig at du får dekket området du har sådd på godt nok. Hvis ikke kan du få tørkeskader. Når gresset har begynt å spire kan du med fordel vanne litt sjeldnere. Du vil jo at gresset skal få sterke røtter - det oppnår du ved å slippe opp litt på vanningen og heller få gressrøttene til å vokse nedover i jorden og finne vann der.

2173
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også