Bygg kjølerommet selv

Men husk på dette!

ByggeBolig
24. september 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180924095033160.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180924095033160.jpg
0

Lufting og isolering

Bygger du kjølerom mot yttervegger eller har tak mot et kaldt loft, må du lekte ut med 5 cm. for å få kontroll på luften og få riktig temperatur i kjølerommet hele året. Spaltene på 5 cm. som blir synlige fra utsiden av kjølerommet kan senere dekkes til med ønsket materiale, men husk å lage noen luftehull inn mot utlektingen. Ellers stenger du for luftsirkulasjonen.

For å redusere strømforbruk og redusere drift/slitasje på kjøleaggregatet, bør du legge til rette for 10-15 cm. isolasjon slik at rommet blir godt isolert. Vær nøye med isoleringen for å unngå at den siger ned over tid. Isolasjon som siger etterlater hull i isoleringen i toppen av veggen og redusere isoleringsverdien i rommet. 

For å hindre fuktinntrenging i vegger, gulv og tak, må du bruke fuktsperre med tykkelse 0,20 – 0,25 mm. rundt hele rommet. Fuktsperren monteres før du lekter ut for isolasjonen. Pass på at alle skjøter overlappes og tapes godt.  

Overflater og behandling

Anbefalt tresort i et kjølerom er gran. Bruker du andre tresorter eller materialer, kan du risikere at det setter smak og lukt på uemballert mat. Før du monterer panel bør du dekke isolasjonen med ullpapp som festes på stenderverket, den holder isolasjonen på plass. Du kan også bruke glatte diffusjonstette materialer som baderomspanel, men da må du lekte ut ca. 3 cm. fra ullpappen og la det være en glippe oppe og nede for at luften skal kunne sirkulere bak platen

Du kan overflatebehandle panelet i kjølerommet. Bruk da en diffusjonsåpen og vannbasert panellakk, men vær klar over at du løper en risiko for at lukten fra malingen eller lakken kan sette seg i maten.  Ubehandlet gran er det tryggeste.

Dører

Kjøleromsdører leveres i hovedsak som utenpåliggende eller integrerte. Vil du ha en dør som står i stil med resten av kjøkkenet, bør du velge en integrert. Den felles inn i veggen og kan kles med en dekkside lik resten av kjøkkenet. Utenpåliggende dører kan være noe å tenke på om du skal lage vinrom eller en øl-kjøler da de også kan fås i glass.

2070
Falsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også