SWITCH SECTION

Dekker du til vinduene?

Da kan det bli så varmt at glasset sprekker

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. oktober 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. oktober 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191007095048670.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191007095048670.jpg?maxwidth=2000
0

Ganske mange boligeiere opplever at vindusglasset sprekker uten at noen har vært borti det. Da handler det ofte om det som kalles termisk brudd.

Termisk brudd innebærer kort fortalt at det oppstår store temperaturforskjeller på glassflaten som forårsaker sprekker i glasset, ofte fra en skade eller bruddanvisning på kanten av glasset. På vanlig glass trenger det ikke være mer enn ca. 40 graders forskjell før risikoen for brudd er et faktum.

Årsaker til termisk brudd

Det er flere ting som kan forårsake slike temperaturforskjeller, og Glass- og Fasadeforeningen nevner blant annet følgende:

  • Utvendig solskjerming som skygger delvis for glassflaten
  • Innvendig solskjerming som ligger nær glasset og som resulterer i begrenset ventilasjon mellom solskjermingen og glasset
  • Innvendig solskjerming som bare dekker deler av glasset
  • Folie/etiketter som limes på større deler av glassflaten
  • Møbler, interiør og gjenstander som legges mot eller plasseres i nær tilknytning til glassoverflaten
  • Varmeovner som gir strålevarme og er plassert nærmere enn 30 cm. fra glasset. Varmeprodukter som ikke gir strålevarme (gjennomstrømningsovner) kan normalt plasseres med 15 cm avstand til glass
  • Punktbelysning som gir sterk varme og som er rettet mot og står i nærheten av glasset.
  • Bygningsmaterialer, og spesielt isolasjonsmaterialer som lagres inntil glasset i byggeperioden

Du kan altså påvirke mye av dette selv. Det handler blant annet om måten du møblerer på, hvordan du monterer solskjerming, hvilke varmekilder du bruker og hvor du plasserer dem. Du skal ikke bli overrasket om det står noe om denne typen forhold i bruks- og monteringsanvisningen til både varme- og solskjermingsprodukter.

Dermed er det ditt ansvar å sørge for korrekt montering og du kan ikke regne med at verken vindusleverandør eller andre tar ansvar for skaden i glasset om du har gjort en feilaktig montering.

Vær nøye når du kjøper nye vinduer

Skal du kjøpe nye vinduer bør du gjøre en visuell sjekk etter skader på glasset før de monteres. Ikke ta bort glasslister eller andre deler da det fort kan føre til mer skade enn nytte. Finner du skader bør du ta dette opp med leverandør eller produsent slik at dere sammen kan finne den beste løsningen. 

I samme slengen sjekker du selvsagt etter andre typer defekter som transportskader eller skader som følger av annen håndtering av vinduene.

PS! Generelt er herdet glass det beste valget for å unngå termiske brudd ettersom det tåler temperaturforskjeller på rundt 200 grader. Det er imidlertid noe dyrere enn vanlig glass, så her må du vurdere kost mot nytte.  

2631
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også