115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Den perfekte sagen til riving

En bajonettsag kan brukes i de fleste materialer

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. august 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. august 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210826074744100.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210826074744100.jpg?maxwidth=900
0

Når du skal pusse opp eller rehabilitere huset eller leiligheten, kommer du ofte ikke unna at det er behov for en del riving før du kan sette i gang med gjenoppbyggingen. For å gjøre jobben mest mulig effektivt, er det viktig at du har det riktige verktøyet. Da bør du absolutt vurdere å skaffe deg en bajonettsag.

En bajonettsag er en ganske stor og kraftig sag med et tynt, ofte langt sagblad. Bevegelsen på sagbladet er ganske likt måten du beveger en håndsag på – det vil altså si at bladet går frem og tilbake. Forskjellen er selvsagt at bevegelsen går vesentlig fortere enn du klarer å få til for hånd. Dessuten er det forholdsvis kort vandring på bladet. Sammen med hastigheten, bidrar dette til effektiv saging.  Denne typen sag kalles også ofte for tigersag.

En av de store fordelene med en bajonettsag er at den kan håndtere en rekke ulike materialer, ettersom det finnes mange forskjellige typer sagblad. Enten du skal sage i rent treverk, treverk med spiker, rent metall/stål, leca-blokker eller andre materialer, finnes det som regel et sagblad til jobben. Er du usikker på hva du kommer til å støte på når du setter i gang, finnes det også universalblader som håndtere flere materialer. Alle som har prøvd å bruke en motorsag når de skal gjøre rivningsarbeid, vet hvor kjedelig det er å møte på en spiker eller skrue. Med en bajonettsag med det riktige bladet er det stort sett bare å sette i gang uten være bekymret for hva som kommer til å skje. Som regel kan du bruke sagblad på tvers av ulike produsenter, slik at du ikke er låst til å handle blader fra produsenten av sagen du har kjøpt.

Etterlater grove snitt

En annen grunn til at bajonettsagen egner seg godt til riving og grovarbeid, er at det ikke er noen finsag. Den etterlater som regel forholdsvis grove snitt og er heller ikke spesielt enkel å sage rett med. Det henger for det første sammen med at bladet er forholdsvis fleksibelt og at det bøyer seg ganske fort. For det andre blir det en god del vibrasjoner når du bruker sagen, slik at det er fort gjort å komme ut av kurs. Bruker du et langt blad og sager med ytterste del av det vil du ofte oppleve ganske voldsomme vibrasjoner. Derfor er det et godt tips å presse anlegget på sagen helt inntil det du skal sage, men ulike sager og materialene du skal kappe påvirker også graden av vibrasjoner.

På samme måte som for de aller fleste andre elektroverktøy, finnes bajonettsager både i nettdrevne og batteridrevne utgaver. Har du allerede batteriverktøy fra én produsent, kan du som regel få kjøpt en sag uten batterier/lader til en rimeligere pris og bruke batteriene du allerede har. Du bør imidlertid være oppmerksom på at en bajonettsag sluker en god del strøm, så det er smart å ha et batteri eller to med litt kapasitet.

2788
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også