Den viktigste dingsen på kjøkkenet?

Det er den som passer på at det ikke går galt

ByggeBolig
6. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181206072447461.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181206072447461.jpg?maxwidth=2000
0

De siste årene har mange boligeiere blitt kjent med en liten duppedings til kjøkkenet, som verken er en smarthøyttaler eller kan hjelpe deg å lage middagen raskere. Det vi snakker om er en liten boks som skal gjøre hverdagen tryggere - nemlig komfyrvakten.

Den har en enkel, men viktig oppgave: å holde kontroll på kokeplatene slik at det ikke oppstår brannfarlige situasjoner. Den overvåker temperaturen over koketoppen og reagerer dersom den blir så høy at det kan være brannfarlig eller stiger fort på kort tid. Skjer dette vil komfyrvakten avgi alarmsignaler slik at beboerne kan reagere. Dersom ingen reagerer og gjør noe med situasjonen vil den kutte strømmen til koketoppen slik at det ikke kan utvikle seg til en brann.

En komfyrvakt kan også ha timerfunksjon som fungerer slik at en timer starter når du setter på en plate. Når tidsperioden timeren er satt til går ut, vil koketoppen slås av uavhengig av om overoppheting av skjedd eller ikke. Poenget er å forhindre at du glemmer eller går fra matlagingen. Komfyrvakter med en slik funksjon tillater at tidsperioden kan forlenges under matlagingen.

Det finnes ulike typer komfyrvakter på markedet, men felles for dem alle er at de består av to komponenter:

  • En strømavbryter som kobles til koketoppens stikkontakt eller i sikringsskapet
  • En sensor som plasseres over komfyren/koketoppen

Noen av dem er trådløse og kan monteres selv, men det anbefales at dette blir montert av elektriker for å sikre riktige garantier. Selve sensoren, som monterers over koketoppen, finnes også i ulike utførelser og farger. Dermed er det fullt mulig å finne en som passer godt inn på akkurat ditt kjøkken.

Komfyrvakt har vært påbudt i nye bygg og ved rehabilitering av elektriske anlegg siden 2010. Dermed er det langt fra alle som er underlagt krav om å ha det, men av hensyn til sikkerhet bør alle boligeiere likevel skaffe seg en. Det kan til og med gi deg reduksjon i forsikringspremie hos enkelte forsikringsselskaper.

2006
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også