Derfor bør du grunne

Ikke hopp over et av de viktigste stegene i malejobben

Av ByggeBolig
17. oktober 2018
Foto: Pexels
Foto: Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181017064722998.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181017064722998.jpg
0
Når du skal i gang med et nytt malingsprosjekt, er det fort gjort å bli opphengt i hvor fint det skal bli med nye farger på veggene og hoppe bukk over enkelte steg i prosessen. Et slikt steg er grunning.
Det er imidlertid mange ting som taler for at du bør grunne før du setter i gang med selve malingen. For det første gir grunningen bedre heft for de etterfølgende malingsstrøkene. Det gir deg med andre ord trygghet for et mer langvarig sluttresultat.  
For det andre vil grunningen mette underlaget du skal male på slik at det suger etterfølgende maling jevnere. Har du for eksempel montert gipsplater og skjøtesparklet, vil sparkelen suge mer maling enn gipsen og du vil kunne oppleve et skjoldete sluttresultat selv etter to toppstrøk. Det unngår du hvis du grunner først.
Grunningen gjør det for øvrig også enklere å avsløre ujevnheter i underlaget som trenger sparkling eller annen utbedring før du går videre. 
Når det gjelder dekkevne for de etterfølgende strøkene, er det også en fordel å grunne. Grunner du først trenger du nemlig å bruke mindre av toppstrøkmalingen for å oppnå god dekkevne.  
Det finnes ulike typer grunning for ulike typer materialer og formål: 
  • Kvist og sperregrunn, som er kvistlakk og grunning i ett og samme produkt. Skal alltid brukes på ubehandlet treverk, men kan også brukes for å isolere sot-, nikotin- og tusjflekker før du skal male. 
  • Heftgrunn, som er utviklet for å sikre heft på glatte materialer som plast, laminat, fliser og høyglansede materialer. Det opplagte valget om du skal gi blanke kjøkkeninnredninger en runde med malepenselen. 
  • Grunning for tapet og tekstil, som kan brukes hvis du skal overmale eller legge ny tapet på eksempelvis papirtapet eller glassfiberstrie. 
  • Grunning til våtrom, som hindrer fukt i å trenge inn i underlaget. Den erstatter ikke membran. 
Skal du male nye gipsplater, er det tilstrekkelig å grunne med samme rullekvalitet som du skal bruke på toppstrøkene, altså laget for slette vegger. Den kan gjerne være en litt rimeligere type. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også