Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Derfor er godt arbeidslys viktig

Lær mer om generell belysning og punktbelysning

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. november 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. november 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201126112300170.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201126112259807.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_757068457.jpg shutterstock_757068457.jpg
0

Vintertid betyr ofte mye innetid, og for mange er det også en god tid for å gjøre diverse byggeprosjekter i heimen. I vinterhalvåret er det imidlertid begrenset med dagslys, og der du jobber er det gjerne begrenset med lyskilder. Da gjør du deg selv en stor tjeneste ved å sørge for godt arbeidslys. Jobber du i for dårlig opplyste områder, kan det nemlig få flere uheldige konsekvenser:

  • Du blir fortere sliten da du må bruke mer krefter for å konsentrere deg
  • Risikoen for ulykker øker
  • Sjansen for at du gjør feil øker

Når det gjelder ulykker, er det særlig faren for fallulykker som øker dersom du ikke har godt nok lys.

Hva er godt arbeidslys?

Godt arbeidslys handler om kombinasjonen av direkte og indirekte belysning, ofte også kalt punktbelysning og generell belysning. Punktbelysningens oppgave er å lyse opp akkurat det området du jobber på, mens den generelle belysningen skal lyse opp omgivelsene på en god måte hele tiden.

I en del tilfeller vil belysning som allerede er montert der du jobber, kunne gi deg tilstrekkelig generell belysning. Det kan for eksempel dreie seg om lyskilder montert i taket eller på veggen. I så fall er det kun behov for å supplere med arbeidslamper som sørger for punktbelysningen.

Finnes det ikke lyskilder der du skal jobbe i det hele tatt, bør arbeidsbelysningen dekke begge typer lysbehov. Den generelle belysningen kan for eksempel løses ved å henge en eller flere arbeidslamper i taket. For å få best effekt bør lyskildene rettes mot taket og veggene. Generell belysning kan gjerne ha ganske hvitt lys (høy fargetemperatur/kelvin-nivå). Punktbelysningen kan med fordel ha en varmere fargetemperatur og en gulere farge.

Velg riktig lyskilde

I dag er LED enerådende på de fleste typer belysning, og det gjelder selvsagt også arbeidsbelysning. Det finnes imidlertid forskjellige typer LED-lyskilder, og de egner seg i utgangspunktet best til ulike oppgaver. For arbeidsbelysning er det først og fremst COB-LED og SMD-LED som er relevant:

  • For punktbelysning bør du bruke arbeidslamper med COB-LED som lyskilde
  • For generell belysning bør du bruke lamper med SMD-LED som lyskilde. De består av en rekke små lysdioder som til sammen lager et sterkt lys som spres jevnt.

Det kan dessuten være smart å gå for en lampe med Constant Lumen Output (CLO). I slike lamper er det montert en driver som gir mer strøm til diodene. På den måten beholder lysdiodene samme lysstyrke gjennom hele levetiden, i stedet for å bli gradvis svakere over tid.

2535
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også