Derfor trenger du en borhammer

Kom gjennom harde materialer uten anstrengelser

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. mars 2019
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190308122942293.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190308122942293.jpg?maxwidth=2000
0

Når du skal bore i mur eller fjell behøver du et verktøy som gjør jobben på en effektiv måte uten at du blir sliten. Da er det borhammeren du må sette din lit til.

Borhammeren slår nemlig boret mot overflaten samtidig som det roterer. Dermed spiser den seg ufortrødent gjennom mur og fjell. Så tenker du kanskje at en slagbormaskin gjør akkurat det samme? Ja, det er helt riktig, men det er en vesentlig forskjell på selve slagfunksjonen i de to maskinene:

Borhammere har et stempel som sørger for at maskinen slår av seg selv

Slagbormaskiner er avhengig av at brukeren legger kraft bak verktøyet for at boret skal slå

Med en slagbormaskin må du altså presse verktøyet mot overflaten for å få effekt. For mindre hull fungerer det stort sett fint, men ved store eller dype hull i harde materialer vil du ofte komme til kort. I samme slengen vil du typisk ødelegge et par bor mens du står det og legger all din kraft bak maskinen, ganske enkelt fordi de ikke tåler belastningen eller regelrett smelter.

Med en borhammer vil du ikke oppleve de samme problemene, men kan la maskinen jobbe seg gjennom materialet på egenhånd mens du konsentrerer deg om å bore rett og til riktig dybde.

Borhammeren er dessuten fleksibel ettersom den kan stilles inn på flere måter:

  • Både rotasjon og slag for boring i harde materialer
  • Kun slag for å bruke den til meisling eller pigging
  • Kun rotasjon for å bore i treverk, plast eller metall

De mest vanlige typene bor og meisler til borhammere har såkalt SDS+-feste. I motsetning til tradisjonelle bor som monteres i en drill ved å stramme chucken, skal SDS+-bor settes inn og vris rundt for å monteres i maskinen. Tradisjonelle bor passer ikke i verktøy laget for SDS+.

1750
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også