Det er ikke sikkert vannlekkasjen kommer innenfra

Takrenner og nedløp trenger også oppmerksomhet

Av ByggeBolig
12. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180912093152346.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180912093152346.jpg
0
De fleste tenker nok at vannskader skyldes lekkasjer på vannrør, varmtvannsberedere eller liknende installasjoner som befinner seg inne i boligen. Det er selvsagt i stor grad riktig, men skadene kan også skyldes forhold som ligger utenfor boligen.
En viktig ting å tenke på er tilstanden på takrenner og nedløp. I løpet av året samlet det seg blader, barnåler og annet bøss i takrennene. Dette kan tette nedløp og gjøre at vannet generelt renne dårligere i rennene. Da finner vannet en annen vei ut av takrennene – for eksempel i retning av huset. Det kan både føre til råteskader på huset og i verste fall lekkasjer inn i selve boligen. Slikt kan foregå over lang tid uten at du merker noe og når du får øynene opp for hva som har skjedd kan det allerede ha oppstått store skader som kan være kostbare å utbedre. 
Bøss og løv som samler seg i takrenner og tetter nedløpene kan også bli et problem om vinteren ettersom proppene kan fryse til is. Når vann fryser utvides volumet med ca. 10 prosent og kan dermed sprenge renner og nedløp i stykker. Da øker sjansen for at vannet treffer huset og trenger inn i stedet for ledes dit det egentlig skal, nemlig bort fra huset.  
Oppfordringen er derfor veldig enkel: bruk stige, stillas eller lift og kom deg opp til takrennene for å rense dem en gang minst en gang i året. Det er tross alt en forholdsvis enkel og billig forsikring mot skader som kan koste deg dyrt. Har du mange trær rundt huset bør du være ekstra oppmerksom. 
Når du først er i gang, kan det også lønne seg å sjekke at resten av fasaden holder vann. Se etter sprekker og utettheter der vann kan drive inn og gjør deretter nødvendige tiltak for å tette.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også