Foto: la miko / Pexels

Det handler ikke alltid bare om maling

Elektromateriellet kan også spille en viktig rolle i et rom

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. februar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. februar 2021
Foto: la miko / Pexels
Foto: la miko / Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210201095252802.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210201095252442.jpg?maxwidth=2000
pexels-la-miko-3615721 (1).jpg pexels-la-miko-3615721 (1).jpg
0

Å svinge seg med malerpenselen og rulla, er noe de fleste klarer på egenhånd. Dessuten er det en rask og enkel måte for å gi et rom eller hele boligen et skikkelig løft. Hvis du vil ha en helhet som blir best mulig, er det imidlertid lurt å tenke litt lenger enn bare malingsjobben.

De fleste vegger har nemlig både brytere og stikkontakter, og de er det fort gjort å glemme når du setter i gang for å male. Kanskje de er utdaterte i design, hvitfargen har gulnet eller at de rett og slett bare er preget av tidens tann? Uansett er det ikke spesielt pent å se på. I mange tilfeller er det imidlertid ikke særlig mye jobb forbundet med å gjøre noe med det, men det avhenger litt av hvor gammelt det elektriske anlegget ditt er.

I mange tilfeller er det nemlig fullt mulig å bytte ut dekslene på både stikkontakter og brytere til noen som ser bedre ut og passer med de nye fargene på veggene. De siste årene har det kommet mange produkter som gjør det mulig å la elektromateriellet spille en rolle i interiøret.  Du kan blant annet velge mellom deksler i aluminium, svart eller hvit.

Det finnes også rammer som kan monteres rundt kontaktene og bryterne. Her kan du selvsagt velge rammer i samme farge som selve bryteren eller kontakten, men det er også fullt mulig å velge ulike farger. Kanskje en svart ramme rundt den hvite lysbryteren passer helt perfekt hos akkurat deg? Sjekk utvalget hos ulike forhandlere, så er vi helt sikre på at du finner noe du liker.

Du kan gjøre en del selv

Så lenge det ikke er nødvendig å gjøre noe med koblingene i kontaktene eller bryterne, kan du gjøre denne typen jobber selv. Har du åpent anlegg, må du imidlertid frem med kniven for å lage utsparringer til kabelen som går inn i kontakten. På de de fleste deksler er det egne markeringer av hvor du skal lage utsparringer, så det er raskt og enkelt gjort.

Viser det seg at du også må ha ny innmat i kontakter og brytere, må du selvsagt ringe en elektriker. Dette er arbeid du ikke har lov til å gjøre selv. Er du i tvil, anbefaler vi også at du ringer en elektriker. Å bytte ut denne typen materiell er imidlertid ikke noen stor jobb, så kostnaden trenger ikke å bli avskrekkende.

2205
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også