Det var da fælt til stikkontakter!

Det er faktisk gode grunner til å montere så mange

Av ByggeBolig
9. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181209202327706.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181209202327706.jpg?maxwidth=2000
0

Du er kanskje en av dem som har blitt en smule overrasket over hvor mange stikkontakter elektrikeren installerer i nybygg eller ved rehabilitering av et eksisterende elektrisk anlegg. Er det egentlig nødvendig?

Ja, det er det faktisk. Det handler i bunn og grunn om sikkerhet og å redusere brannfare. Har du få stikkontakter er sannsynligheten stor for at du kommer til å bruke forgreningskontakter og skjøteledninger på en måte de ikke er ment å brukes, nemlig til fast i stedet for midlertidig bruk.  Dessuten er det svært mange eksempler på at skjøteledninger og forgreningskontakter seriekobles eller brukes feil på andre måter. Det øker faren for varmgang og brann. Skjøteledninger er faktisk helt i toppen hva angår branner som har bruk av elektrisk utstyr som årsak.

Derfor er det innført helt konkrete krav til antall stikkontakter i elektrobransjens bolignorm (NEK 400-8-823). Normen er henvist til i forskrift om elektriske lavspenningsanlegg som en metode for å oppfylle forskriftens og er dermed ikke bare et påfunn fra bransjen. I normen finner vi blant annet at det skal være:

  • Minst to uttak påbegynte pr. 4 m2 gulvareal i stue, soverom, arbeidsrom og oppholdsrom.
  • Minst ett uttak for hvert faste elektrisk utstyr som kjøleskap, fryser, stekeovn, platetopp, ventilator, kaffemaskin etc. på kjøkkenet. Pluss minst to uttak pr. 2 meter kjøkkenbenk for tilkobling av kjøkkenmaskiner osv.
  • Dedikerte uttak på badet til stasjonært utstyr som ikke er fast tilkoblet, eksempelvis vaskemaskin og tørketrommel
  • Minst seks uttak der det er planlagt plass til flere enheter som TV, musikkanlegg, rutere osv. Disse kommer i tillegg til øvrige uttak det er krav om i det aktuelle rommet.

Ved at normen følges vil du ganske enkelt få et antall stikkontakter som harmonerer bedre med bruksmønster og antall strømforbrukere du har.

1856
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også