Dette betyr forkortelsene på batteriet

Det kan lønne seg å forstå dem

Av ByggeBolig
18. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190118111848875.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190118111848875.jpg?maxwidth=2000
0

Det er ikke så mange år siden mye av elektroverktøyet på markedet kom med ledning for tilkobling til stikkontakt. I dag er ledningen nesten borte og det meste elektroverktøy drives av batterier, enten det dreier seg om driller, vinkelslipere, sager av ulike slag eller høvler.

Når du skal kjøpe deg elektroverktøy er det imidlertid også fort gjort å bli forvirret av batteriteknologien. Hva betyr egentlig de ulike forkortelsene som skal fortelle deg om batterienes egenskaper?

La oss begynne med de ulike typene batterier. Her vil du fort møte på forkortelser som NiCd, NiMH og Li-ion. De forteller deg noe om hva cellene i batteriene er laget av. NiCd betyr nikkel-kadmium, mens NiMH betyr nikkel metall-hybrid. Dette er batterityper som brukes lite i dagens elektroverktøy, men har vært mye brukt tidligere.

I dag er det Li-ion, altså litium ion-batterier, som gjelder. Det er flere fordeler med denne typen batterier, blant annet:

  • mindre selvutlading enn andre batterier
  • ingen såkalt «minneeffekt» som gjør at de må lades helt ut før ny lading.
  • kan lades litt og litt om gangen
  • ikke klassifisert som farlig avfall

Andre begreper du vil møte på er volt (V) og amperetimer (aH). Volt sier noe om hvor kraftig batteriet og verktøyet faktisk er, og i dagens marked finnes det verktøy og batterier med alt fra 10,8 til 36 volt. Jo flere volt, jo kraftigere er verktøyet. 10,8 volt finner du gjerne i små driller, mens 36 volt forekommer i kraftige verktøy som motorsager. 

Samtidig hjelper det ikke om du har et kraftig batteri dersom det lades ut på kort tid. Derfor må du også være obs på amperetimer, som sier noe om hvor lenge batteriet kan brukes før det må lades opp. Jo flere amperetimer, jo lenger kan verktøyet brukes. Det er ikke så mange år siden drøye 2 amperetimer var ansett som svært bra, men nå har vi kommet til både 7 og 8 amperetimer.

For den gjengse hobbysnekkeren vil imidlertid batterier på 2 – 4 aH være tilstrekkelig – særlig om du har et par stykker å bytte på. Da lader du opp den ene mens du bruker det andre.

2088
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også