Det var en gang slik at tapet var laget av papir og måtte påføres lim før de ble hengt på veggen. Det kunne være ganske vanskelig å få til og dermed fikk eventyret gjerne en ulykkelig slutt – eller ble ikke påbegynt i det hele tatt.
Dagens tapet er imidlertid noe ganske annet. De fleste av dem leveres med fiberbakside som ikke skal påføres lim. I stedet påfører du limet rett på veggen med rulle og pensel, akkurat som med maling. Deretter henger du opp tapetet. Skulle det av en eller annen grunn gå skeis, for eksempel at mønsteret ikke treffer helt eller tapetet blir skjevt, går det fint å dra det av veggen og prøve på nytt. Søler du med lim kan du enkelt få det bort med en fuktig svamp.
Det er også andre viktige ting du skal ta hensyn til når du setter opp tapet. For det første er det svært viktig at den første tapetlengden settes opp i lodd, altså helt rett. Bruk vater for å markere en linje der kanten av første lengde skal settes opp.
Pass deg for mønsterraporten
Skal du sette opp tapet med mønster, må du også ta hensyn til den såkalte mønsterrapporten. Den forteller deg hvor stor avstand det er mellom hver gang mønsteret gjentas. Det har både betydning for hvor du plasserer lengdene og hvor mange lengder du får ut av én rull. Mønsterrapporten benevnes i centimeter og du finner den gjerne i nærheten av strekkoden på rullen.
Under selve oppsettingen må du bruke en tapetsletter for å få ut luftlommer. Til fibertapet bruker du en sletter av plast, mens papirtapet krever bruk av tapetbørste. I begge tilfeller skal du starte øverst og dra tapetsletteren ut mot kanten. I skjøtene kan du gjerne bruke en skjøterulle for at kantene som møtes skal sitte skikkelig.