Foto: Stephan Bechert / Unsplash

Dette er populært blant vinduskjøperne

Kanskje du lar deg inspirere til å tenke nytt, du også?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. januar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. januar 2021
Foto: Stephan Bechert / Unsplash
Foto: Stephan Bechert / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210126114047434.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210126114047168.jpg?maxwidth=2000
stephan-bechert-yFV39g6AZ5o-unsplash.jpg stephan-bechert-yFV39g6AZ5o-unsplash.jpg
0

Et av de sterkeste utviklingstrekkene innen vindusmarkedet, er at vinduene blir stadig større. Det henger blant annet sammen med at vi ønsker å slippe inn mer dagslys i boligene vår, noe som også er dokumentert i tidligere Future Living-undersøkelser fra Prognosesenteret. En annen viktig driver for at vinduene blir stadig større, er at moderne arkitektur og funkis-inspirerte hus blir stadig mer populært. Her er store vindusflater en viktig del av det arkitektoniske uttrykket.

At vinduene har blitt større og at de slipper inn mer lys, har også ført til et økt behov for solskjerming. Særlig på nyere boliger, kan det bli uutholdelig varmt innendørs dersom solen får steke uhindret på vinduene. Derfor er det mange som velger å bestille nye vinduer med soldempende glass. Her er soldempingen innebygget i glasset og bidrar til å redusere soloppvarmingen i i boligen. 

Soldempende glass er en type funksjonsglass - andre eksempler på funksjonsglass som er populære er støydempende glass og glass med antidugg-belegg. Sistnevnte bidrar til å redusere utfordringen med utvendig dugg/ising på 3-lagsvinduer.

Det er dessuten tydelig at vinduskjøperne setter pris på fritiden sin. Det er det økende salget av aluminiumskledde vinduer et uttrykk for. Med slike vinduer trenger du faktisk ikke tenke på utvendig vedlikehold i det hele tatt. Selv om salget av aluminiumskledde vinduer stadig øker, ligger vi fremdeles et godt stykke bak sammenliknbare land som Sverige og Danmark.

Hva med fargene?

For mange finnes det bare én farge på vinduer, nemlig hvit. Heldigvis finnes det andre muligheter for dem som ønsker det, og trendene viser at det ikke lenger bare er hvitt som er vindusfargen blant boligeiere i Norge. Farger som sort og ulike typer gråfarger er blant annet høyt opp på popularitetsskalaen.

Mange velger dessuten å komplettere med sorte vridere eller sorte avstandssstykker/avstandslister, ofte kalt spacere. Blant de som velger hvite vinduer, er det stadig flere som velger klassisk hvit fremfor den tradisjonelle standardfargen Bomull. 


2088
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også