115
Foto: Stefano Ferrario / Pixabay

Dette frister kanskje ikke?

Det finnes heldigvis mer elegante løsninger for solceller på taket

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. juni 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. juni 2021
Foto: Stefano Ferrario / Pixabay
Foto: Stefano Ferrario / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210615094745334.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210615094745334.jpg?maxwidth=900
0

Mange ønsker å montere solceller på taket for å kunne høste av energien fra solen. Det er flere trolig flere grunner til at solenergi er populært, og vi kan blant annet nevne:


  • Det er miljøvennlig og bærekraftig
  • Du slipper å betale nettleie og avgifter på strømmen du selv produsere
  • Du kan selge strøm tilbake til nettet dersom produksjonen er høyere enn forbruket

Samtidig er det nok et lite mindretall som synes solcellepaneler på taket er spesielt vakkert. Det handler selvsagt om at panelene må monteres oppå eksisterende taktekking og bokstavelig talt stikker seg ut fra resten av huset. Her har det imidlertid skjedd noe de siste årene, og i dag får du både takplater og takstein med integrerte solceller.

Integrerte løsninger ser bedre ut

Lindab produserer eksempelvis takplater som kalles for SolarRoof, der de har limt på såkalte tynnfilmsolceller. Som navnet antyder, er dette en tynn film med solceller. Fordelen med filmen er at den bygger svært lite, er fleksibel og veier lite. Dessuten er de nesten ikke mulige å se på litt avstand. Legger vi til at plater med solceller kan kombineres med plater uten solceller, skjønner du sikkert også at du kan få et helhetlig tak uten utstikkende eller visuelt skjemmende elementer.

Vil du heller ha takstein, bør du se nærmere på Skarpnes sin solcelletakstein, som er en flat takstein med integrerte solceller. Bortsett fra solcellene på oversiden, ser den helt ut som en helt vanlig flat takstein fra Skarpnes, og kan legges i kombinasjon med disse. Dermed får du med andre ord muligheten til å legge et ensartet tak, der solcellesteinene kan legges der det er best solforhold og vanlige takstein kan legges andre steder på taket. Skarpnes solcelletakstein blir koblet sammen to og to. Dermed blir strømproduksjonen god selv om det faller skygge på enkelte av steinene.

Både når det gjelder takplater og takstein med integrerte solceller, er det viktig å være klar over at nettselskapet skal godkjenne installasjonen før prosjektet setter i gang. Du må altså søke til nettselskapet og få svar før du kan starte. Behandlingstiden kan variere fra selskap til selskap, så det er lurt å være tidlig ute for å være sikker på at alt går i orden i tide.

2228
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også