Drømmen om slette vegger

Ikke la den ødelegges av slett håndverk

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190208093533192.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190208093533192.jpg?maxwidth=2000
0

Slette gipsvegger er noe av det mest populære når det kommer til valg av veggmaterialer i norske boliger. Gips er både enkelt å håndtere, robust nok til å håndtere dagliglivets påkjenninger og har gode egenskaper hva angår akustikk. Dessuten er det svært enkelt å male om eller tapetsere dersom du skulle ønske et nytt uttrykk.

For mange er det imidlertid én stor ulempe med gips - nemlig at det er vanskelig å sparkle og slipe plateskjøtene så resultatet faktisk blir en slett vegg. Det er vel få ting som er så irriterende som å se at plateskjøtene er ujevne eller buler ut fordi du ikke har klart å få det skikkelig til?

Selve sparklingen er én ting, men så kommer slipingen. De fleste som har prøvd dette med manuelle verktøy vet at det kan være ganske krevende å slipe sparkelen plan med overflaten på platene. Dessuten støver det noe voldsomt.

Da bør du vurdere en tak- og veggsliper. Den har et langt skaft med en sliperondell i enden. De fleste av denne typen slipemaskiner kan forlenges, enten ved at de har en teleskopfunksjon eller ved å sette på et forlengerrør. Formen minner litt om en giraff – derfor kalles de ofte for giraffslipere.

Med tak- og veggsliperen får du effektiviteten opp da den jobber ufortrødent med samme effekt uansett hvor på veggen eller i taket du beveger den. Har du lagt på litt for mye sparkel i skjøtene har du enda mer utbytte av slipemaskinens effektivitet. Du kan normalt justere effekten på maskinen etter behov.

Da slipemaskinen kan kobles til en grovstøvsuger vil du dessuten unngå alt støvet du normalt opplever når du jobber med manuelle verktøy.

Du kan også bruke tak- og veggsliperen til andre oppgaver, eksempelvis:

  • Fjerning av tapetrester, maling og lim
  • Slipe ned ujevnheter i vegg og tak
  • Mattsliping før maling
1821
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også