Effektiv bygging med nye metoder

Det er ikke alt som må måles og kappes på byggeplassen

ByggeBolig
13. august 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180814051858202.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180814051858202.jpg
0

Å bygge et hus eller et tilbygg, forbindes som regel med å bygge reisverk, montere vindsperre, isolere osv. Det er gjerne et tidkrevende og møysommelig arbeid. For å redusere tidsbruk og effektivisere byggeprosessen, har det kommer en flere nye løsninger de senere årene. 

Et eksempel er bruken av materialer som leveres såkalt precut. Det innebærer at materialene til reisverket, bjelkelag osv. leveres ferdig kappet fra fabrikk og monteres på byggeplassen. Dermed slipper snekkerne måling og kapping på byggeplassen. I stedet er det bare å følge nummereringen av materialene og sette dem sammen som et byggesett. Det gir både en vesentlig tidsgevinst og mindre svinn. 

Noe annet som har blitt mer og mer utbredt de seneste årene, er bruken av elementer for å bygge hus. Elementene, det være seg vegger eller bjelkelag bygges i sin helhet under kontrollerte forhold på en fabrikk. Deretter lastes de på bil og kjøres ut på byggeplassen hvor de heises på plass og kobles sammen. På denne måten er det mulig å oppnå tett bygg på under to uker, noe som både er effektivt og som reduserer risikoen for fukt- og vannskader under byggeprosessen. 

Det finnes også andre typer elementer og noe av det siste på markedet er elementer med inner- og yttersjikt av massivtre. Mellom sjiktene ligger det isolasjon. Elementene kan leveres med isolasjonsverdier som tilfredsstiller TEK17 og passivhusstandarden. Nå tenker du kanskje at dette er helt likt som elementene omtalt i forrige avsnitt, men de er vesentlig mindre. Faktisk veier ikke hvert av dem mer enn 25 kg. – det gjør at de kan håndteres av én person på byggeplassen. Sammenføyning av elementene er enkelt da de leveres med not og fjær og ett element kan faktisk erstatte hele 6 komponenter i en vanlig stenderverksvegg.

Sammenføyning av elementene er enkelt da de leveres med not og fjær og ett element erstatter hele 6 komponenter i en vanlig stenderverksvegg
1793
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også