Effektiv og lavtbyggende gulvvarme

Vurder varmefolie neste gang du skal ha gulvvarme

Av ByggeBolig
26. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180926052938575.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180926052938575.jpg
0
Varmefolie er i og for seg ikke noe nytt, men populariteten har skutt i været de seneste årene. Grunnen er i stor grad at varmefolie gir deg:
  • Gulvvarme uten store inngrep. Med underlagsmatte og folie bygger ikke det ikke mer enn 6,5 millimeter, og kniper det veldig kan du i enkelte tilfeller bruke 3 mm. underlagsmatte. 
  • Rask og effektiv gulvvarme ettersom folien ligger rett under laminaten eller parketten og kun trenger å varme opp et tynt sjikt over. Det gjør det perfekt for dag- og nattsenking. 
Varmefolie kommer på rull og klippes til ønsket lengde. Det finnes ulike bredder, typisk 40-60-80-100 og 120 cm. Det gjør det enkelt å tilpasse til rommets størrelse. Det vanligste er å bruke så bred folie som mulig og deretter tilpasse med smalere bredder mot kantene.  
Det mest vanlige er å bruke varmefolie under parkett eller laminat som legges flytende, men det går faktisk an å legge den under fliser eller vinylgulv også. Forskjellen fra å legge folien under parkett eller laminat er at du må legge den i bjelkelaget. Det vil si at den kommer lenger ned i konstruksjonen. Rent praktisk legges folien med oppbrett som stiftes fast i bjelkene. Deretter fortsetter man med å legge gulv som normalt. Folie med oppbrett i bjelkelag er også løsningen dersom du skal legge heltregulv som skrus til bjelkelaget.  
Husk at varmefolie er noe annet enn varmematter. Sistnevnte krever kun at mattene kobles sammen med ferdige koblinger og plugges i stikkontakten. Varmefolie må parallellkobles med spesialverktøy og tilsluttes det elektriske anlegget. Det må gjøres av elektriker.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også