115
Foto: Shutterstock

Effekttariffene kommer

Da må du tenke enda mer på strømforbruket, men det finnes løsninger som kan hjelpe deg

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. februar 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. februar 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220225111111431.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220225111111431.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Fra og med 01.01.22 skulle alle nettselskaper ha innført såkalte effekttariffer. Som de fleste fikk med seg, ble innføringen utsatt på grunn av de høye strømprisene som har dominert vinteren 2021/2022. Det er imidlertid ingen tvil om at den nye måten å beregne nettleie på vil komme, og da er det viktig at du er forberedt på hvordan du skal unngå unødvendig høye regninger.

For å forstå hvordan dette kan påvirke strømregningene dine, må vi først ta en rask titt på hvordan nåværende modell for beregning av nettleie ser ut. Den består nemlig av to ledd:

  • Et fastledd der du betaler et fast beløp
  • Et energiledd der du betaler per kWt som brukes

Fra fastledd til kapasitetsledd

I den nye modellen ender fastleddet navn til kapasitetsleddet og vil bli beregnet ut fra høyeste effektforbruk på én klokketime foregående måned. Den ene timen du har høyest forbruk foregående måned vil altså være avgjørende. Energileddet vil fremdeles bli beregnet ut fra antall kWt som brukes, men vil være litt lavere enn i dagens modell. Det betyr blant annet ca. halv pris om natten og noe lavere pris om sommeren enn på vinteren.

Det er altså det nye kapasitetsleddet som vil representere den største endringen, og betyr at du må være mer bevisst på hvor mye strøm som brukes samtidig. Sagt på en annen måte, bør du ikke lade elbil, sette i gang vaskemaskin, tørketrommel og kokeplater samtidig når du kommer hjem fra jobb. Da får du fort en effekttopp som svir på neste strømregning.

Poenget med å gå over til en slik måte å beregne nettleien på, er å spre strømforbruket jevnere ut over døgnet. På den måten vil det bli mulig å utnytte kapasiteten i strømnettet på en bedre måte. I dag er det stort press på nettet om morgenen og ettermiddagen, men god kapasitet resten av døgnet.

Det finnes løsninger som kan hjelpe

Mange blir nok litt svette i hendene av å tenke på de praktiske konsekvensene av å holde kontroll på effektforbruket til enhver tid, men det finnes heldigvis løsninger som kan gjøre jobben enklere for deg.

For det første kan du investere i teknologi for smart strømstyring. Det vil si systemer som sørger for at strømbruken bli styrt automatisk. Da kan du eksempelvis lade batteriet på elbilen og varme opp varmtvannstanken eller betonggulvet på badet når strømmen er billig. Dette bidrar både til å senke strømutgiftene og til å spre forbruket jevnere ut over døgnet, slik at det er mindre risiko for effekttopper. Tidlig i 2022 lanserte Enova en ny støtteordning som gjør at du kan få 10 000 kroner i tilskudd dersom du installerer smart strømstyring.

En annen løsning er å installere en effektkontroller i sikringsskapet. Denne kobles til AMS-måleren og sørger for at effekten i anlegget ikke kan overstige en forhåndsdefinert grense. Det er ikke dermed sagt at strømmen kuttes når grensen nås. I stedet vil kontrolleren sørge for å justere strømforbruket, slik at temperaturen på badegulvet eksempelvis justeres ned i en kort periode for å holde den samlede effekten under den definerte grensen.

Egenprodusert strøm kommer ikke med nettleie

En helt annen måte å tenke på, er å produsere sin egen energi via solceller på taket. Når du er din egen energiprodusent, trenger du ikke tenke på verken strømpriser eller nettleie. Og selv om et solcelleanlegg ikke vil kunne dekke hele strømforbruket gjennom året, kan det gi et godt bidrag til å redusere energikostnadene og jevne ut effekttoppene ettersom andelen strøm du kjøper via det ordinære nettet reduseres. Dersom batterier til boligbruk blir rimeligere i innkjøp i fremtiden, vil det også bli bedre muligheter for å lagre energien til senere bruk. Da kan du bruke solenergien når strømprisene er på det høyeste eller som et supplement for å jevne ut effekttopper i enda større grad.

Husk at plusskunder hos nettselskapene kan selge strømmen tilbake til nettet i perioder der det produseres mer energi enn det som brukes. For solcelleanlegg er det også mulig å få støtte hos Enova.

4015
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også