115
Foto: Shutterstock

Egeninnsats på badet?

Velger du de riktige prosjektene og produktene, er det fullt mulig å gjøre ting selv

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. juni 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. juni 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210601083351058.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210601083351058.jpg?maxwidth=900
0

Et det ett rom i huset du ikke vil gjøre feil i, er det trolig badet. Konsekvensen av slett arbeid på et våtrom kan nemlig bli store, både målt i kostnader og arbeid. Det er ikke dermed sagt at badet er amatør-fri sone når det er dags for en skikkelig renovering – det handler bare om at du plukker ut de riktige arbeidsoppgavene og bruker de riktige produktene.

Og bare så det er sagt – alt som går på strøm og elektrisitet skal du holde deg langt unna, så sant du ikke er elektriker. Det har du rett og slett ikke lov til. Vi vil også anbefale at du overlater vann- og VVS-installasjoner til en skikkelig rørlegger. Selv om det finnes systemer som er tilsynelatende enkle å montere, er det ikke noen grunn til å ta sjanser. Vann på avveie er trolig ikke det du ønsker som sluttresultat etter en lang og arbeidskrevende rehabilitering av badet.

Ta veggene selv

Baderomsvegger har imidlertid blitt forholdsvis enkelt å ta hånd om selv. Det handler om at det har kommet en rekke ulike baderomsplater på markedet de siste årene. Av produsenter kan vi både nevne Fibo og BerryAlloc. Denne typen plater har innebygget membran og er godkjente i henhold til våtromsnormen - dermed kan du bygge vanntette vegger uten å bruke separate membranprodukter som duk eller smøremembran. Og du trenger heller ikke grue deg til hvordan det skal gå med flisleggingen.

Når det gjelder membranen, er det verdt å merke seg at den ligger i front av platene. De er kledd med høytrykkslaminat, og denne laminaten utgjør både dekoren og membranen. Det høres kanskje tilforlatelig ut, men det spiller faktisk en rolle. Med membranen i front, kan du alltid holde kontroll med tilstanden på membranen med det blotte øyet. Det er ikke like enkelt på en flislagt vegg, der membranen er skjult bak flisene.

Baderomsplater finnes dessuten i et utall ulike dekorer. Mange velger en dekor som ser ut som fliser, men det finnes langt flere muligheter enn det. Vi kan blant annet nevne plater som ser ut som marmor eller stein, plater med lyse dekorer eller modeller som etterlikner utseendet til treverk. Vil du ha høyglansede vegger i sterke farger, er det også fullt mulig. Bruker du litt tid på å sjekke mulighetene, kan vi garantere at du finner noe du liker.

Enkel montering så lenge grunnarbeidet er bra

Om vi fortsetter sammenlikningen med flislagte vegger, skal du vite at veggene blir raskere ferdig dersom du velger baderomsplater - faktisk opptil 5 ganger raskere. For de fleste er det også enklere å montere plater enn å legge fliser, så dersom alternativet er å leie inn en flislegger vil du kunne spare en del penger ved å gå for plater. Det er imidlertid viktig at grunnarbeidet er gjort på riktig måte for at jobben skal gå som smurt.

For det første er det viktig at veggene er rette og i lodd. Det skal nemlig ikke så mye til før platene blir litt kranglete å drive sammen. Derfor bør du bruke god litt tid på å sørge for at underlaget er perfekt før du setter i gang. For det andre, bør du være påpasselig med at sokkellisten som platene settes oppå, monteres helt i vater. Et tradisjonelt vater fungerer fint, men en laser er det aller beste.

Det stilles også andre krav til underlag og montering av platene. Det dreier seg blant annet om:

  • Avstand mellom spikerslag og kubbinger
  • Krav til underlag dersom du skal montere platene på eksisterende vegger
  • Fuging mellom plateskjøter, mot sokkellist og rundt gjennomføringer
  • Bruk av festemidler

For å få et strøkent sluttresultat er det svært viktig at du leser produsentens monteringsanvisning og følger den til punkt og prikke fra start til slutt.

3644
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også