115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Egeninnsats på ny bolig?

Det kan spare deg for penger, men kan også koste deg i form av frustrasjon

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. juni 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220614121919508.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220614121919508.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

De siste par årene har alle merket at det har vært forholdsvis store prisstigninger på alt fra strøm til matvarer. Byggevarer er intet unntak, og for alle som skal gjennomføre små eller store prosjekter betyr det at sluttsummen har blitt ganske mye høyere. For de som skal bygge seg nytt hus kan det fort være tale om mange hundre tusen ekstra i utgifter. 

Da er det nok mange som ser etter måter å redusere kostnadene på, blant annet ved å legge inn en andel egeninnsats i byggeprosjektet. Egeninnsats har alltid vært en av de mest effektive måtene å kutte kostnadene på og kan i utgangspunktet har svært mye for seg når prisene har økt så mye som de har gjort.

Det er imidlertid flere ting du bør tenke gjennom dersom du planlegger å gjøre egeninnsats på det nye huset ditt: 

  • Er du kompetent nok?
  • Har du nok tid?
  • Klarer du å overholde frister andre faggrupper er avhengige av for å gjøre sitt arbeid?

Tid og kompetanse

Det stilles stadig flere krav til kompetanse og derfor kan det være mye arbeid du ikke har lov til å utføre på din egen bolig. Ser vi bort fra de formelle kompetansekravene må du dessuten vurdere om du klarer å gjøre en god nok jobb til at du selv blir fornøyd med sluttresultatet. Har du ikke sparklet så mange gipsplater eller har begrenset erfaring med å legge fliser, er det ikke sikkert det er det du bør sette i gang med som egeninnsats. Det kan fort føre til mer frustrasjon enn glede.

Husk også at egeninnsatsen stjeler mye tid i hverdagen. Har du først sagt at du skal gjøre jobben, må du stå ved dine ord og levere i henhold til lovnaden. Det er blant annet viktig for at andre faggrupper skal gjøre neste del av jobben i prosjektet. Blir du forsinket kan det godt hende at det tar en stund før håndverkeren som skulle ha gjort sin jobb har tid til å komme tilbake. Dette betyr ofte lange dager og at du må ofre tid med familie og venner. Er det litt reisevei mellom dagens bolig og den nye vil du også bruke en god del tid på å komme deg frem og tilbake.

Det er også grunn til å minne om at du ikke har klagerett på arbeid du selv har utført. Er du ikke fornøyd med sluttresultatet har du kun deg selv å skylde.

Vil du gjøre egeninnsats som ikke forplikter så mye, kan vi tipse om å ta de enklere jobbene rundt huset. Ting som rydding, sortering av avfall, snømåking om vinteren og andre typer oppgaver som ikke tar spesielt mye tid eller krever særlig kompetanse er eksempler på slike jobber.

Avtal på forhånd

Uansett hva slags egeninnsats du skal gjøre, anbefaler vi alltid at du diskuterer og avklarer det med både boligprodusent og utførende entreprenør. Det handler dels om rent praktisk forhold, men også om sikkerhet. Under byggeperioden er det entreprenøren som har ansvaret for sikkerheten og forsikringer på byggeplassen. Derfor skal du alltid ha tillatelse fra dem dersom du skal oppholde deg på byggeplassen.

2928
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også