Elektrisk julepynt – fin, men farlig?

Ikke la jula bli et risikoprosjekt

Av ByggeBolig
20. november 2018
Foto: Pexels
Foto: Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120081323526.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120081323526.jpg?maxwidth=2000
0

Ganske snart fylles boliger i det ganske land med adventsstaker, julestjerner og annen elektrisk julepynt som skal gi en lun og god julestemning. Men er pynten egentlig trygg å bruke?

Mange opplever nemlig tvilsom kvalitet på en del elektrisk julepynt. Typiske problemer er:

  • svake kontaktpunkter mellom sokler og pærer
  • dårlige kontakter på brytere,
  • mangelfull utført isolering av ledninger
  • støpsel med bøyde pinner

Konsekvensene av dette kan være alt fra hverdagslig irritasjon over at produktene ikke fungerer som forventet til fare for varmgang og dermed brann. Det finnes også flere eksempler på utelys som regelrett har tatt fyr. Fellesnevneren i mange av tilfellene er at det dreier seg om forholdsvis rimelige produkter.

Se etter kvalitet

Velger du Nemko-godkjente produkter, er du sikret kvalitet. Nemko er et uavhengig selskap som gjennomfører tester av elektriske produkter og gir dem en faktisk godkjenning av kvalitet. Hvis et produkt er Nemko-godkjent, vil det være merket med en "N" inni en sirkel. Da kan du være trygg på at produktet holder mål.

Produsenten/importøren må selv besørge Nemko-godkjenning og det har en kostnad. Produkter som er Nemko-godkjente har derfor gjerne en høyere pris, men det er det vel verdt når det bidrar til økt brannsikkerhet?

Ikke la deg forlede av CE-merking. Det er ikke et kvalitetsstempel, men en deklarasjon fra produsent/importør om at produktet tilfredsstiller gjeldende sikkerhetskrav. Det er en forutsetning for at produktet skal få fri markedsadgang i EU/EØS og innebærer ikke at produktet har gjennomgått tester som viser at kvaliteten faktisk er på et gitt nivå.

Før du starter pyntingen, kan det være lurt å sjekke julepynten for følgende:

  • at alle pærer fungerer som de skal
  • at det ikke er gule merker eller svimerker på produktene
  • at ledninger er hele og fine og ikke er oppsmuldret.
1901
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også