En grovstøvsuger er gull verdt

Ikke ødelegg den vanlige støvsugeren når du pusser opp

Av ByggeBolig
7. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181207055303786.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181207055303786.jpg?maxwidth=2000
0

Elektroverktøy som sager eller slipemaskiner genererer forholdsvis mye støv og sagspon. Det resulterer både i dårlig luftkvalitet og jobb med tanke på feiing og rydding med jevne mellomrom.

Har du elektroverktøy med stuss til støvsugerslange, kan du imidlertid lette deg for ryddejobben og den dårlige luften ved å koble dem til en grovstøvsuger. Som navnet antyder, er dette støvsugere som en ment for å suge opp andre typer materialer enn en vanlig støvsuger kan håndtere. Med grovstøvsugeren tilkoblet vil det aller meste av støv eller sagspon bli sugd inn i støvsugeren i stedet for å havne i omgivelsene.

Det finnes ulike grovstøvsugere i forskjellige prisklasser på markedet, men de fleste har en forholdsvis lik utforming der motoren sitter på toppen, atskilt fra selve beholderen. Denne utformingen er ikke helt tilfeldig. Det gjør blant annet at du kan suge opp fuktige materialer uten risiko for at motoren skades. Det er selvsagt også forskjeller på rimelige og dyrere modeller, for eksempel:

  • Sugekraft og mulighet for innstilling av denne
  • Lengde og fleksibilitet på slange
  • Stabilitet når du ruller den på gulvet
  • Støynivå og kapasitet

Skal du først og fremst bruke støvsugeren til verktøy med ledning, eksempelvis kapp-/gjærsag, bør du velge en modell med strømuttak på selve støvsugeren. Da kobler du verktøyet til dette strømuttaket og støvsugeren starter og stopper automatisk når du starter og stopper verktøyet.

En grovstøvsuger har også andre bruksområder. Med teleskoprør og vanlig gulvmunnstykke kan du støvsuge verkstedet eller garasjen uten å ofre din vanlige støvsuger - alternativt suge opp løv og annet rask utendørs. Du kan også suge opp vann med den, slik at det er fort gjort å ordne opp etter vannsøl og liknende. Med et egnet munnstykke kan de også brukes til våtrens av bilseter og tepper, selv om det ikke vil være like effektivt som en dedikert rensemaskin.

1926
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også