Endelig en skjeggkre-løsning?

Det ville gjort svært mange lykkelige!

ByggeBolig
30. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190130073330132.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190130073330132.jpg?maxwidth=2000
0

Utbredelsen av skjeggkre har skutt voldsom fart de siste årene og mange har begynt å forsone seg med tanken om at det lille insektet har kommet for å bli.

Derfor er det mange som vil bli glade når de hører at det endelig ser ut til å være noen som har fått los på en effektiv måte å bekjempe dem på. Hos Folkehelseinstituttet har de nemlig eksperimentert med ulike måter å hamle opp med den uønskede skapningen.

Der viser det seg at det mest effektive er å bruke åtefeller med samme middel som normalt brukes til å ta knekken på kakkerlakker. Det er likevel ikke gitt at denne typen feller kan utrydde en hel bestand skjeggkre, men foreløpig tyder forsøkene på at de kan bidra til å redusere bestanden vesentlig. Og det er tross alt stor forskjell på noen få skjeggkre kontra en stor bestand.

På denne måten kan vi kanskje få slutt på de skyttergrav-liknende tilstander som har oppstått mellom boligkjøpere og selgere, der skjeggkreet blir gjenstand for konflikter om store prisavslag og erstatninger. Skjeggkreet har rett og slett blitt et fenomen som får voldsom oppmerksomhet og mange opplever det som et tabu. Har du skjeggkre kan du i praksis risikere en vesentlig verdiforringelse på boligen. Det er ingen hyggelig tanke, til tross for at skjeggkreet ikke kan skade verken dyr, mennesker eller bygninger.

En vesentlig hake med den nye typen feller er imidlertid at giftstoffet som brukes i dem ikke er godkjent for bruk mot skjeggkre per januar 2019. Det pågår heldigvis arbeid med dette i Miljødirektoratet, så det er lov å håpe på at det ikke går så lang tid før nye bekjempelsesmetoder blir kommersielt tilgjengelige.

I mellomtiden anbefaler vi følgende til dem som har skjeggkre i boligen:

  • Jevnlig støvsuging
  • Tetting av sprekker
  • Sette ut limfeller
1803
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også