SWITCH SECTION

Enkelte ganger er hammeren helt avleggs

Nå er det dykkertpistol som gjelder

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. november 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. november 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191101104550671.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191101104550671.jpg?maxwidth=2000
0

Hammer og spiker hører unektelig sammen og i de fleste tilfeller fungerer det helt fint å slå spiker inn med en hammer. Skal du gjøre mye av det, for eksempel når du setter opp innvendig panel eller skal liste mange rom, er det derimot ikke til å komme unna at det tar ganske lang tid. Dessuten er risikoen stor for noen feilslag her og der, slik at du fort lager stygge merker i panel eller lister.


Da bør du vurdere å gå til anskaffelse av en dykkertpistol. Den brukes med båndede dykkertspikere som legges i et magasin i pistolen. Dykkertspiker er spikere eller stifter med lite hode som kan slås helt inn i materialet. Spikerhodene er lite synlige og er derfor det beste valget for arbeid som listing, panelering mv. Mange dykkertpistoler har dessuten panelfot - den gjør at emnet du spikrer fast ikke får stykke merker etter pistolen.

Trykkluft, batteri og gass

Det finnes ulike typer dykkertpistoler. Den første forskjellen på de ulike er hvordan de drives, og her finnes det i hovedsak tre muligheter:

  • Trykkluft
  • Batteri
  • Gass

De fleste dykkertpistoler drives av trykkluft, men det krever at du også har en kompressor. I tillegg kan det være litt upraktisk å måtte dra trykkluftslangen etter seg hele tiden. Derfor er det gledelig at det har kommet stadig flere modeller på batteri og gass de siste årene. 

Det mest praktiske valget mellom disse to er trolig batteri ettersom det eliminerer behovet for å bytte gasspatroner med jevne mellomrom. Med dagens batteriteknologi kan du skyte svært mange dykkert mellom hver gang du 

trenger å lade.


Diameter på spikerne

Den andre viktige forskjellen på dykkertpistoler er hva slags dykkerter de bruker. Det finnes i hovedsak to valgmuligheter:

  • 16ga
  • 18ga

"Ga" står for gauge og viser til den såkalte diameteren på dykkerten. 16ga er 1,6 mm. i diameter og kalles gjerne for grovdykkert. 18ga er 1,25 mm. i diameter og kalles ofte for findykkert. Du kan ikke bruke findykkert i en pistol beregnet på grovdykkert - og selvsagt ikke grovdykkert i en pistol beregnet på findykkert.

Driver du først og fremst med finsnekring som bilderammer, mindre møbler osv. kan det være lurt å gå for 18ga. Skal du bare ha én dykkertpistol kan det imidlertid være smart å gå for 16ga ettersom denne typen dykkert gir bedre hold og dermed kan brukes til flere oppgaver. Størrelsen på spikerhullet som etterlates av 16ga er heller ikke vesentlig større enn 18ga. 2438
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også