Foto: Capri23auto / Pixabay
SWITCH SECTION

Enkle tips for bedre brannsikkerhet

Med fungerende røykvarslere og brannslukningsapparat kommer du langt

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. januar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. januar 2021
Foto: Capri23auto / Pixabay
Foto: Capri23auto / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210128134739313.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210128134738891.jpg?maxwidth=2000
hinged-doors-2759495 (1).jpg hinged-doors-2759495 (1).jpg
0

Selv om vi stadig hører om boligbranner, er det jo tross alt slik at de færreste av oss opplever at boligen står i full fyr. Med alskens elektronikk og strømkrevende apparater i hus, i tillegg til de mer tradisjonelle brannfarene, er det imidlertid ikke utelukket at det kan skje nettopp deg. De dagligdagse tingene som å lade mobiltelefon, la oppvaskmaskinen gå mens du er ute av huset, glemme å blåse ut stearinlysene i den fine lysestaken med blomster rundt, er alle eksempler på ting som representerer brannfare. Og hver hvert eneste år oppstår det flere branner som følge av nettopp denne typen aktivitet.

Da skylder du deg selv å ha et bevisst forhold til brannsikkerhet, og det er flere ting du bør ha i mente.

Første bud er å ha minst én røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor eventuelt teknisk rom. Det er viktig at alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom selv om dørene mellom rommene er lukket. Velger du å investere i røykvarslere som kan seriekobles er du sikker på å høre dem – går den ene av starter de andre også å pipe. Husk å sjekke at batteriene fungerer med jevne mellomrom - gjør det gjerne i dag!

Det er også viktig å ha orden på slukkeutstyret. Selv om et brannslukningsapparat ikke varer så lenge når du først setter i gang å bruke det, kan det være forskjellen på mindre brannskader og total nedbrenning. Det er viktig at du forsikrer deg om at:

  • Slukkeren ikke har synlige skader
  • Trykkindikatoren peker på det grønne feltet
  • Sikringssplinten er intakt og plombert
  • Du er innenfor datoen for kontroll/service som står på etiketten
  • Den er lett tilgjengelig, synlig og at bruksanvisningen vender ut i rommet

Har du en pulverslukker, bør du med jevne mellomrom snu den på hodet og holde den mot øret i noen sekunder. Når du gjør dette, skal du kunne høre pulveret inni slukkeren.

For flere gode tips om brannvern i hjemmet, kan du besøke Brannvernforeningen.

1996
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også