115
Foto: Pixabay

Er det mulig å lagre solenergi?

Det finnes flere muligheter, men foreløpig er teknologien forholdsvis kostbar

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. mai 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. mai 2022
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220503085115697.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220503085115697.jpg?maxwidth=900
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
0

Hvis du har lest deg opp på solceller og er en av dem som vurderer å investere i et anlegg, har du helt sikkert fått med deg at det er mulig å selge overskuddsstrøm tilbake til nettet. Det eneste som kreves, er egentlig at du inngår en plusskundeavtale med strøm- eller nettselskapet ditt. Deretter kan du tjene penger på den strømmen du ikke selv bruker.

Samtidig er det nok mange som har erfaring med solcelleanlegg på hytter, og der er det jo helt vanlig å bruke solenergien til lade opp ett eller flere batterier. På den måten kan energien brukes når det faktisk er behov for den i stedet for å måtte bruke den i det den blir produsert. Akkurat det samme er mulig i en vanlig bolig, men en vesentlig forskjell er at du har mye større strømforbruk på hytta enn hjemme. Der du kan klare deg med et 12V-batteri på hytta, må du ha kraftigere saker hjemme.

Teknologien finnes, men...

I dag finnes det et visst utvalg av batterier som egner seg til energilagring fra solceller, men ulempen er at de har forholdsvis liten effekt og koster mye. Det vil si at du må betale ganske mye uten at du nødvendigvis får så mye igjen for det. Enkelte tilbydere har løsninger som gjør det mulig å parallellkoble flere batterier for å oppnå større effekt, men da øker selvsagt også prisen.

Likevel kan det være smart å følge litt med. Batteriteknologien blir stadig bedre, og utvalget blir større. Over tid vil dette trolig føre til at prisene faller, og da er det flere fordeler å hente ved å gjøre en investering.

Energilagring i batteri gir muligheter

Den største fordelen er trolig at du får mer fleksibilitet og enda bedre muligheter til å kutte strømkostnadene. Dersom du bruker overskuddsstrømmen fra solcelleanlegget til å lade opp batteriet, kan du bruke denne energien når strømprisene er høye eller til å jevne ut effekttopper. Det vil ofte være mer lønnsomt enn å selge strømmen tilbake til nettet.

Poenget med effekttopper blir spesielt viktig når effekttariffene blir innført. Da blir det nemlig dyrere å bruke mye strøm (stor effekt) på en gang. Dersom du bruker energien som er lagret i batteriet når effekten er på vei opp, kan du altså unngå effekttoppene som svir økonomisk.

Et batteri for energilagring kan også fylles opp med strøm du kjøper fra nettet. I perioder der solcelleanlegget ikke produserer nok strøm, kan du eksempelvis fylle det med energi når prisene er lave om natten og bruke denne energien på tidspunkter der strømprisene er høye. Dersom du er plusskunde hos strøm- eller nettselskapet ditt, kan du dessuten selge den lagrede energien tilbake til nettet når du ser at det er økonomisk fordelaktig. Hvordan energien i batteriet skal brukes, kan automatiseres for å få maksimalt utbytte av batteriet.

2766
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også