115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Er trykkimpregnert trevirke miljøskadelig?

Nei, men det er fremdeles en grunn til at du må kaste dem i egen container på gjenbruksstasjonen

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. juni 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220607114734333.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220607114734333.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Når du er på gjenbruksstasjonen, legger du fort merke til at vanlig trevirke og impregnert trevirke skal kastes i ulike containere. Da er det fort gjort å tenke at impregnert trevirke inneholder miljøskadelige stoffer som krever særskilt håndtering. Det er imidlertid ikke helt riktig, men det er samtidig gode grunner til at det sorteres for seg selv.

Grunnen til at impregnert trevirke må sorteres for seg selv, har en historisk bakgrunn. Tidligere ble det nemlig bruk stoffer som arsen og krom brukt i impregneringsvæsken som ble presset inn i trevirket. Dette er på alle måter stoffer som krever spesiell behandling. I dag brukes bare kobbersalter i impregneringsvæsken, og disse har få eller ingen miljøskadelige effekter. Utseendet er imidlertid svært likt og begge typer terrassebord har grønnskjæret du trolig forbinder med impregnert trevirke.

Det er med andre ord vanskelig å skille den typen impregnert trevirke som er miljøskadelig fra den typen som ikke er miljøskadelig. All den tid det fremdeles finnes mye av den gamle typen i norske hus og på norske terrasser, er det dermed ansett mest hensiktsmessig at alt impregnert trevirke sorteres i egne containere på gjenbruksstasjonen.

Kobbersalter vaskes ut

Dagens impregnerte materialer er som nevnt impregnert med en væske bestående av kobbersalter. Og selv om vi skriver at dagens impregnerte materialer ikke er miljøskadelige, skal det nevnes at saltene vil bli vasket ut over tid. Det skjer først og fremst når det regner, og da vil saltene nødvendigvis finne veien til naturen. Det er imidlertid snakk om såpass små mengder at det ikke har noen skadelige effekter på miljøet.

Avrenningen kan dessuten forhindres ved å overflatebehandle materialene, noe du uansett bør gjøre dersom du vil ha best mulig holdbarhet. Husk at den gamle regelen om at impregnert trevirke må stå opptil ett år før du kan beise eller male, ikke lenger gjelder. Så snart trevirket er tørt nok, er det bare å finne frem malerkosten- eller rulla.

2017
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også